Близо 35% от българите работят седнали

Близо 35% от българите работят седнали
Източник: iStock/Guliver

Почти всеки трети българин (34,8%) работи седнал. Това показват данни на Евростат за 2017 г. Стойността за България по този показател е по-ниска от средната за ЕС, което е 39 на сто. 

Сред "седящите" професионалисти са заетите в IT сектора, в кол центровете, работещите в офиси, шофьорите и др.

Нидерландия е държавата, където най-много хора се трудят седнали - 55,1 процента. Следват я Германия и Люксембург. На другия край на класацията пък е Гърция, където само 21% от населението има "седяща" работа.

България е пета в ЕС по хора, на които им се налага да са прави по време на работа. Те са общо 28.4% при среден показател 20% за ЕС. Такъв тип работа имат учителите, продавачите в магазини и др. Пред страната ни са само Испания, Румъния, Малта и Италия. Едва 7 на сто от работещите в Литва се занимават с дейности, които изискват да са прави през деня.

28.2% от българите работят лека физическа работа, като в тази графа попадат автомонтьори, медицински сестри, сервитьори, бармани и др. Страната е само на 2% зад средния за ЕС показател.

Близо 9% пък са българите, които се занимават с тежък физически труд. Те работят основно в строителството и минната индустрия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.