Близо 164 млн. лева отиват за модернизиране на спешната помощ


Близо 164 млн. лева отиват за модернизиране на спешната помощ
Снимка: БГНЕС

2310

Подписан бе договор за проект за модернизация на спешната медицинска помощ в страната.

Проектът е на стойност 163 900 000 лева като безвъзмездната финансова помощ е 163 500 000 лв. Настоящият проект ще се изпълнява на територията на цялата страна като обхваща 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ със срок на изпълнение 36 месеца. Това каза регионалният министър Петя Аврамова, предаде БГНЕС.

Здравният министър Кирил Ананиев и заместник регионалният министър и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова подписаха документа.

Аврамова добави, че проектът се изпълнява в два компонента – строителство на нови сгради, реконструкция, ремонт, подобряване на достъпа на лица с увреждания до лечебните заведения като това засяга 34 сгради на лечебни заведения, с над 50% държавно участие в капитала, 27 центъра за спешна помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа.

„Вторият компонент е модернизиране на помещенията чрез оборудване и третия компонент – закупуване на 400 съвременни линейки с апаратура и оборудване”, допълни още Аврамова. „Проектът е важен защото ще доведе до преструктуриране на системата на спешната медицинска помощ, ще повиши ефективността от нейното функциониране, ще подобри качеството на медицинската дейност в спешни случаи и не на последно място ще се приближим до българските граждани с тези 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ. Този проект ще ни позволи да извършим и преструктурирането на болничната помощ, защото предстои промяна в модела на финансиране”, заяви Ананиев.

Той обясни докъде са стигнали процедурите по останалите оси от проекта. „До края на годината се очаква да пристигнат първите 280 нови линейки. Вече е избран изпълнителят, с който утре ще се срещнем и се надявам да подпишем договора за доставката им. След промени в техническото задание пуснахме отново поръчката за високопроходимите линейки. Офертите ще бъдат отворени на 20 ноември, така че работим и по тези обособени позиции вървим напред. Тази дейност възлиза на стойност 38.3 млн. лева. До края на октомври ще бъдем готови с обявяването на обществената поръчка за закупуване на медицинско оборудване и апаратура в центровете за спешна медицинска помощ, техните филиали и 34 спешни отделения към областните болници, което ще струва около 22 млн. лева и се очаква до края на следващия месец тя да бъде обявена”, заяви Ананиев.

Той добави още, че предстои да бъде пусната и поръчката за закупуване на офис оборудване за нуждите на спешните медицински центрове. Тя е на стойност около 2.8 млн. лева.

Очаква се да бъде обявена обществената поръчка и за извършване на строително-монтажните дейности на 237-те обекта.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички