Близо 1 млн. птици са били умъртвени заради птичи грип от началото на 2018 г.

Близо 1 млн. птици са били умъртвени заради птичи грип от началото на 2018 г.
Източник: iStock/Guliver

Над 993 000 домашни и диви птици са умъртвени от началото на 2018 г. заради птичи грип. Това съобщи директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев на брифинг.

„В момента в България има 22 огнища на птичи грип, които са в 5 ферми за кокошеви птици, в 4 ферми тип „заден двор“, една птица в дивечово стопанство, в 12 ферми за водоплаващи. Засегнати са над 993 000 птици – домашни и диви. Болестта се разпространява по всякакъв начин – с транспорт, чрез хора и т.н., така че няма как да кажем, че в индустриална ферма има птичи грип само заради бабата с курника. Всички тези 993 000 птици са унищожени от началото на 2018 г.“, коментира д-р Илиев, цитиран от "Фокус".

Във връзка с протеста на птицевъди, който се проведе пред сградата на БАБХ и как ще отговори на твърденията им, че пробите за птичи грип се фалшифицират и манипулират, д-р Илиев отговори: „Докато не установим конкретно за кой случай става въпрос, за такова нещо не може да се говори. Когато всички тези обвинения станат конкретни, ще се вземат мерки“.

Той подчерта, че няма опасност за хората със заразено от птичи грип месо.

Илиев посочи, че всички мерки, които БАБХ взима, са такива, че да дават доверие в страните, с които България търгува, защото иначе изобщо няма да има търговия. „Всичко трябва да е така, че подписът под един сертификат за износ трябва да буди доверие“, коментира още експертът.

Илиев обяви още, че предлагат да се криминализира отглеждането на животни в нерегистриран обект.

„В исторически план в Германия през 2017 г. имаше над 300 случаи на регистриран птичи грип на диви птици, като имаше 5 огнища. А в България – 30 случая при диви птици и около 87 ферми с птичи грип Фактите показват, че мерките, които се взимат в България за ограничаване на заболяването, са лоши. По тази причина и заради това, че влизаме в сезон, в който птичият грип влиза в своя пик – от сега до края на май, и във връзка с това, че около регистрираните ферми с птичи грип започнаха да се появяват огнища, и във връзка с това, че имаме повтаряемост на фермите, ние трябва да вземем мерки, които не са лесно приемливи от бизнеса“, каза още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.