Близки до Тръмп са поддържали връзки с поне 17 руснаци от началото на кандидат-президентската му кампания


Близки до Тръмп са поддържали връзки с поне 17 руснаци от началото на кандидат-президентската му кампания
Снимка: Getty Images/Guliver

1722

Най-малко 14 души – членове на семейството, личния адвокат и участници в предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп – са поддържали контакти с поне 17 руснаци почти от самото начало на кандидат-президентската кампанията през 2015 година до встъпването в длъжност на Тръмп като държавен глава на САЩ, пише The Washington Post, като се позовава на последните междинни резултати от разследването на спецпрокурора на САЩ Робърт Мълър.

Според информацията става въпрос за контакти с хора като руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, руския вицепремиер Аркадий Дворкович (тук връзката е Картър Пейдж, заради когото избухна грандиозен скандал в началото на годината) и за ветеран с връзки в руските служби.

Контактите с руската страна са били много повече, отколкото се е смятало по-рано, подчертава вестникът, пише Агенция "Фокус". "Предавали са се предложения да се строи "Тръмп Тауър" в Москва, поканили са съветника му в Русия за публични изявления и не веднъж са искали среща с Тръмп и помощниците му. Сега спецпрокурорът Мълър изяснява дали това са отделни, изолирани съвпадения или са част от опит на Русия да се намеси в президентската кампания", пише вестникът.

Сред руските връзки The Washington Post причислява известните вече бивш руски сенатор Александър Торшин, председателя на ВИБ Сергей Горков, прессекретаря на президента на Русия Владимир Путин Дмитрий Песков и бившия заместник министър-председател Аркадий Дворкович и Мария Бутина, която беше арестувана в САЩ с обвинение за шпионаж, руския адвокат Наталия Веселницкая, която доказано се срещна с кажи-речи целия предизборен щаб на Тръмп в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк и на срещата се обсъжда предаване на компромати срещу Хилари Клинтън, както и тежкоатлета Дмитрий Клоков.

Всъщност притеснителен за Тръмп нов детайл е случай от ноември, 2015 година. Тогава вече бившият личен адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, осъществява контакт с руски гражданин, който се представя за "доверено лице" на властта в Руската Федерация и е предложил сътрудничество с кампанията на Тръмп, включително среща с Владимир Путин за евентуална реализация на проект "Тръмп Тауър" в Москва. Според BuzzFeed най-вероятно става въпрос за среща между Коен и Дмитрий Клоков. А през октомври, 2015 година, съпругата на Клоков се свързала с Иванка Тръмп и твърдяла, че може да помогне за реализация на "Тръмп Тауър", като Иванка препредала контакта на Коен. В крайна сметка Коен не се срещнал с въпросния "руски гражданин", тъй като смятал, че има добри връзки с Русия посредством други бизнес партньори. Става въпрос за връзката "Феликс Сатър" - бизнес партньор на Тръмп с дебело криминално досие, за когото се подозира, че се е отървал от по-сериозни присъди, тъй като е станал информатор на ФБР.

Самият Колков отговоря на въпрос дали за връзките си с тези събития с думите "пълни глупости".

Специално за поведението на Коен The Washington Post напомня, че през септември 2015 година адвокатът казал в телевизионно интервю, че има "добра възможност" за среща между Тръмп и Путин. Тази есен разследването на Мълър показа, че Коен е говорил с говорителя на Кремъл Дмитрий Песков по телефона точно за реализацията на "Тръмп Тауър" в Москва.

Отделно Мълър разследва контактите на осъдения за финансови престъпления бивш ръководител на президентската кампания на Тръмп - Пол Манафорт, с Константин Килимник. Според ФБР Килимник има връзки с руското разузнаване, но още няма публична яснота какво точно търси Мълър в тази насока. Дотук неофициално се смята, че се търси потенциална връзка между кампанията на Тръмп и руския олигарх Олег Дерипаска, един от приближените олигарси на Путин.

Досега Мълър не е официално повдигнал обвинение, че многобройните контакти на хора от кампанията на Тръмп с руснаци представляват координирано усилие в търсене на помощ от Москва за кандидатурата на сегашния американски президент.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички