Бизнесът твърди, че сметките му за ток са скочили двойно

Бизнесът твърди, че сметките му за ток са скочили двойно
Източник: БГНЕС

Двойно по-високи сметки за ток отчита бизнесът през декември спрямо същия месец на миналата година. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, предаде БГНЕС. Причината е шоковият скок на енергийната борса, където през октомври и декември беше регистрирано с до 300% увеличение на цената в рамките на ден.

Индустриалците поискаха спешна среща с премиера и проведоха разговори по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. До момента няма яснота кога ще се срещнат с Борисов. Васил Велев не вижда ефект от срещата със социалните партньори.

Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на борсите в съседните страни, убеден е Велев. “Важно е да се знае, че към цената, която се търгува на сегмента „Ден напред“ се прибавя и таксата „Задължение към обществото“, което надува още повече сметките на фирмите, които търгуват от енергийната борса.

Неговият колега Евгени Иванов от КРИБ директно определи твърдението на енергийния министър Теменужка Петкова, че имаме най-евтината енергия на борсата като „опашати неистини“. Изчисленията показват, че ако се добавят и допълнителните такси, цената става същата като в Германия.

Асоциацията на организациите на българските работодатели, към които спада и АЕКБ, предлага сметката „Задължение към обществото“, която формира месечните битови сметки, да отпадне за отделните потребители и бизнеса, а да се поема от бюджета.

Сдружението настоява за изработване на чисто нов Закон за енергетиката, както и повече прозрачност в управлението на държавните дружества в енергетиката. Препоръката е НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, Мини Марица Изток 2 да се листват на борсата, за да има пряко наблюдение на тяхната дейност. Настоява се също за спиране на държавната субсидия за частните американски централи „Марица Изток“ 1 и 3.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.