Бизнесът тръпне в очакване кой ще седне в Овалния кабинет

Бизнесът тръпне в очакване кой ще седне в Овалния кабинет
Източник: Gettyimages

Икономическата ситуация в САЩ обърка картите и на Хилари Клинтън, и на Доналд Тръмп. А бизнесът се опитва да разбере какво предстои. 

Неизвестността около икономическата политика на САЩ след президентските избори, които ще се състоят през ноември, се отразява върху икономическия растеж негативно. Така поне смятат две трети от анкетираните от The Financial Times специалисти. Компаниите отлагат инвестициите, въпреки рекордно ниските лихви. В същото време противоречивото състояние на икономиката пречи на кампаниите на двамата кандидати за Белия дом – републиканеца Доналд Тръмп и демократа Хилари Клинтън.

Годишният темп на растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие достигна едва 1,2% вместо очакваните от икономистите 2,5%. Министерството на търговията на САЩ понижи данните за растежа през първото тримесечие от 1,1% до 0,8%. В резултат на това средният темп през първото полугодие е само 1%, което е по-малко от средната стойност за седемте години, пред които продължи икономическият растеж в страната.

През второто тримесечие компаниите съкратиха инвестициите с 9,7%. Те се понижават за трето тримесечие поред. „За много отрасли вероятно ще има огромно значение дали ще се озоват в света на Тръмп, или на Клинтън“, заяви Кришна Гуха от консултантската компания Evercore ISI.

70% от анкетираните от FT икономисти смятат, че победата на Клинтън ще се отрази положително на икономическия растеж, докато само 14% споделят подобна увереност, ако в Белия дом влезе Тръмп. Останалите 16% са на мнение, че нито един от двамата кандидати за момента не е представил програма, която ще позволи да се усили икономическата активност. Клинтън планира да похарчи за инфраструктура 275 милиарда долара и да повиши минималната заплата, отчасти финансирайки това с увеличаване на данъците на богатите. Тръмп, точно обратното, обещава да намали данъците. Освен това той иска да обсъди промяна на международните търговски договори или дори да се откаже от тях. Затова и към момента Хилари Клинтън изглежда по-безопасна за бизнеса и инвеститорите. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.