Бизнесът поиска да се създаде нов Кодекс на труда

Бизнесът поиска да се създаде нов Кодекс на труда
Източник: БГНЕС

Нов Кодекс на труда, който да отразява промените в индустриалните отношения - за това настояват организациите, членуващи в Българската стопанска камара, стана ясно след проведена между тях среща.

Участниците в нея са единодушни, че настоящият кодекс, писан в условия на тоталитарна икономика с изцяло държавна собственост върху производствените активи, променян през годините стотици пъти, не отговаря на съвременните условия и изискванията на пазара на труда. България е на последните места в ЕС по всички показатели, характеризиращи гъвкавите трудови отношения, включително работа на срочен трудов договор, чрез агенция за временна работа, почасова заетост, втори трудов договор и други, посочва се в съобщение на БСК до медиите.

Организацията предлага широк дебат по темата, след който, ако се реши, да се напише нов кодекс.

Членовете на камарата посочват още проблеми като липсата на работна ръка, нерегламентирания внос, подбиващ цените на българското производство, регулаторните режими и административният натиск, както и предизвикателствата пред т.нар. кръгова икономика.

За пореден път бизнесът призовава управляващите да определят адекватен модел за формиране на таксата за смет, която да не зависи от данъчната оценка на имота или балансовата стойност на активите, а вместо това да се формира от количеството изхвърлян боклук.

За сериозен нерегламентиран внос на велосипеди от Китай предупреждава главният секретар на Асоциацията на производителите на велосипеди в България Борислав Георгиев. Той припомня, че този сектор в България осигурява 1600 работни места, а през 2017 г. износът на продукция е за 7 млн. евро.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на рециклиращата индустрия Владимир Димитров един от базовите проблеми е липсата на качествена оценка на въздействието на проектите на нормативни документи. "Оценката или изцяло липсва, или е повърхностна, незадълбочена и напълно формална", обяснява той.

Бизнесът отново поставя проблема с липсата на работна ръка, чието решение според него минава през дуалното обучение и облекчаване на процедурите за привличане на работници от трети страни, извън ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.