Бизнес климатът без промяна през март, единствено търговията на дребно расте


Бизнес климатът без промяна през март, единствено търговията на дребно расте
Снимка: Getty Images / Guliver

2362

Бизнес климатът през март остава приблизително на същото ниво както през февруари. Подобрение има единствено при търговията на дребно, показват данни на НСИ.

Индексът обаче остава далеч под неговия многогодишен връх от май 2018 година, когато съответният показател достигна най-високо ниво от 2008 година.

Промишленост

Бизнес климатът в промишлеността остава близо до равнището от февруари, когато обаче се понижи с 2,3 пункта. Последната анкета на НСИ регистрира намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на промишлените предприятия през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, като през текущия месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

По отношение на продажните цени в промишлеността, очакванията на мениджъри са за запазване на тяхното равнище без промяна през следващите три месеца.

Строителство

Бизнес климатът в строителството също запазва нивото оси от февруари, когато се повиши с 1,3 пункта, като очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца, остават оптимистични. По отношение на заетите в браншна прогнозите на предприемачите са в посока на тяхно увеличение.

И през настоящия месец несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните пречки за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Бизнес климатът в търговията на дребно пък нараства през март с 2,6 пункта след стабилизация през предходните два месеца, като подобрението се дължи главно на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месец. Подобряват се и прогнозите на анкетираните предприемачи относно обема на продажбите през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и от несигурната икономическа среда.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

Бизнес климатът в сектора на услугите запазва приблизително равнището си от февруари, когато нарасна с 3,4 пункта. Оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги обаче са по-резервиран, като и очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерени.

Конкуренцията в бранша, следвана от несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, отчита НСИ.

Относно продажните цени, мениджърите в сектора на услугите предвиждат известно увеличение, макар че преобладаващите очаквания са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички