Бивши служители на БДЖ осъдиха дружеството

Бивши служители на БДЖ осъдиха дружеството
Източник: БГНЕС

Бивши служители на БДЖ „Товарни превози“ осъдиха дружеството за незаконосъобразно уволнение. Те бяха съкратени, след като в началото на миналата година разкриха нарушения и съмнителни обществени поръчки в компанията.

Предишното ръководство на БДЖ търсеше начин да бъдем отстранени от работа и го направиха, като закриха целия отдел „Вътрешнофирмен контрол“, а след това създадоха отдел с ново име, каза единият от съкратените служители Петър Бръснаров пред "Дарик".

Решението за закриване на целия отдел „Вътрешнофирмен контрол“ беше взето от предишния съвет на директорите, обясни Петър Бръснаров. Присъденото финансово обезщетение по Кодекса на труда е част от делото и няма как да бъде избегнато, обясни той.

С действията си бившето ръководството на БДЖ е нарушило както колективния трудов договор, така и Кодекса на труда, заяви адвокатът по делото Калин Костов. Според него няма съд, който да опровергае решението на първа инстанция на Софийски районен съд.

Отстраняването на служители по този начин е по-скоро правило отколкото изключение, особено в дружества с държавно и общинско участие, добави Костов. Често работодателите погазват закона в стремежа си да се освободят от даден служител, като разчитат на липсата на юридическа култура, поясни адвокатът.

По думите му голям процент от трудовоправните дела завършват в полза на работника или служителя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.