Бивш шеф на КАТ: Държавата да оправя дефектите, после да се съди с изпълнители


Бивш шеф на КАТ: Държавата да оправя дефектите, после да се съди с изпълнители
Снимка: БГНЕС

2237

МРРБ трябва и могат да отстранят дефекти, а след това да се съди с изпълнител. Трябва да има механизъм, при който първо да се отстрани проблема, после да се търсят щети. Това заяви бившият началник на КАТ Алекси Стратиев по наболялата тема с качеството на пътя през Искърското дефиле, минаващ през Своге.

Трябва да се провери дали камъчетата, които са в асфалта на пътя при Своге, се износват – да не са меки, да не са варовикови. Има един коефициент за това, трябва да е над 50. Много важно е пробата да бъде взета по НПК, за да е доказателство при криминално дело, каза председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров.

Нека е ясно – горният слой асфалт, който е 4 сантиметра – носещият слой, е еднакъв за всички пътища в България що се отнася до клас А. Вече ако е клас Б, има разлика, поясни Тодоров.

Би трябвало специалист по пътната безопасност да прецени какъв клас асфалт да бъде използван за конкретен път. За съжаление мисля, че не се прави, коментира Алекси Стратиев пред Нова телевизия. Думите му бяха потвърдени от председателя на Българската браншова асоциация „Пътна безопасност” Николай Иванов, който каза – това е преценка на проекта.

Като специалист що се отнася до качеството на мантинелите Иванов беше категоричен – всяка една мантинела, която се пуска на пазара, първо минава т.нар. краш тест. Съответният тест се прави за съответния клас мантинели – от тези, които пазят само от леки коли, до мантинели, които спират тежки моторни превозни средства. Иванов поясни, че е много важно колко се изкривява мантинелата при удар, за да може да действа – да няма дърво, която да я спре преди оптималното изкривяване. Николай Иванов поиска разширен одит и инспекции – не само на магистрали, но и на второкласни пътища.

Председателят на Българската браншова асоциация "Пътна безопасност" припомни, че наскоро е била открита дирекция за пътна безопасност в АПИ и апелира такива отдели да се открият във всички държавни институции да има такива дирекции – най-вече в съответните министерства. Той поиска и смяна на закона, за да не може община да ремонтира пътна инфраструктура, правена от държавна структура, защото така се нарушава системата.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички