Бивш министър: Не ни казват проблемите в двата нови варианта за здравеопазване

Бивш министър: Не ни казват проблемите в двата нови варианта за здравеопазване
Източник: iStock/Guliver

Проблемът е, че и в двата варианта не ни казват какъв е проблемът. Двата варианта са взаимно изключващи се. В единия се признава, че парите са достатъчно, но се управляват лошо, а във втория, че парите са недостатъчни и трябва да се налеят около 900 млн. Това каза бившият здравен министър Мими Виткова относно предложенията за здравна реформа.

"За да разберем къде е истината трябва да се остойности всичко, което се предлага. Не може никой да не знае 20 години каква е реалната цена на клиничните пътеки. В НЗОК няма специалисти, които да оценяват риска. Обществото е в загуба от тази неяснота", допълни още тя пред bTV.

По думите ѝ липсва всякаква яснота какво ще се покрие с тези 12 лв. – избор на екип или цената на медицинското изделие. Има съществени неясноти какво ще се заплати и какво остава да заплати пациента.

Виткова смята, че с тази вноска "ползата за обществото ще е никакви, а за застрахователите и двата варианта носят съществени рискове. Според нея "няма застраховател, който да влезе в такава смеха."

"Много са участниците в това да се наливат непрекъснато пари и те непрекъснато да не стигат. Цените на медицинските изделия са публично неизвестни, всяка фирма продава на каквито иска цени", допълни още бившият здравен министър.

Същевременно, пред Нова телевизия проф. Генчо Начев обяви, че трябва да има Фонд за социалнослаби, който да поема задължителната допълнителна здравна застраховка от 12 лева, ако се премине към този модел – с НЗОК начело на системата. Той заяви, че по сметките на здравното министерство в Касата щели да останат над половин милиард лева и те можели да се ползват за социални политики. Професорът обаче категорично се обяви против това да има „социални болници” и болници с по-луксозно качество. Качеството трябва да остане едно и също – контролът на качеството е обект на съсловието, каза Начев, без да уточни как ще стане това на практика, ако няма контролиращ механизъм.

Интересен факт е, че съгласно последната си декларация Начев, който е начело на МБАЛ „Света Екатерина” в София, е декларирал 19 имота, участва в 11 дружества, има три автомобила – Mercedes, Range Rover и Porsche Makan S и над 5 млн. лева в банкови сметки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.