Биткойн започна силно официалното си представяне на борсата


Биткойн започна силно официалното си представяне на борсата
Снимка: Getty Images/Guliver

2895

Биткойнът, спорната майка на виртуалните валути, направи победен старт в неделя на една от глобалните фондови борси, надминавайки 18 000 долара в търсене на световно признание.

Около 23:00 часа UTC един от водещите финансови продукти, даващ възможност да се залага на развитието и бъдещето на виртуалната валута бе предложен под символа "XBT" (лат.) от Chicago board options exchange (Cboe) – една от двете борсови платформи в САЩ за фючърсни договори. Цената бе 15 хиляди долара.

Последва висока волатилност (колебливост) и силен трафик, които направиха сайта на Cboe недостъпен през първите двайсет минути. Търговецът увери, че борсите не са засегнати и ще приключи в понеделник около 21:15 часа тази първа сесия, предаде БГНЕС.

Към 03:30 UTC биткоинът излетя до 17 750 долара за фючърсен договор, изтичащ на 17 януари, като по този начин надхвърли най-високата стойност на алтернативните нерегламентирани интернет платформи. Той дори се изкачи в неделя до 18 010 долара.

"Доста спокойно" и "стабилно" е, обяви за AFP Боб Фицсимънс, отговарящ за фючърсите на брокерската къща Wedbush Securities.

Около 1694 договора бяха сменили притежателите си към 3:20 UTC според Cboe, откъдето заявиха, че "обменът е бил планиран".

Предложените финансови инструменти са първата официална възможност на професионалните инвеститори да инвестират в биткойни.

Биткойнът стартира през 2009 г., но към него гледат предпазливо поради липсата на регулиране и липсата на прозрачност.

Да се конкурира със златото?

Тази чикагска борса - Cboe - вече дава легитимност на биткойна като признава, че е актив като всички останали (долари, евро, нефт, газ, соя, бел.ред.) който можем да обменяме”, казва Ник Колас, експерт в Data Trek Research.

Признаването от Уолстрийт би било първа стъпка в заявената амбиция на биткойна да се превърне в популярен като златото актив за широката общественост. Но засега борсовият регулатор в САЩ отказва да го признае като обяснява, че липсва прозрачност при ценообразуването и че той може лесно да бъде манипулиран.

Първите сделки на добре утвърден финансов пазар трябва да успокоят страховете от балон и да донесат определена стабилност на виртуалната валута в дългосрочен план, надяват се професионалните търговци.

Cboe твърди, че е поставила предпазни мерки, за да избегне негативни колебания: ще спира търговията за две минути ако цената се увеличи или падне внезапно с 10%. Спирането ще бъде пет минути, ако движенията нагоре или надолу достигнат 20%.

Въпреки тези уверения много експерти предупреждават за възможна търговска манипулация.

"Оставаме загрижени за липсата на прозрачност и регулация" на биткойна и питаме дали търговията ще се контролира по подходящ начин, за да се гарантира, че не подлежи на манипулация и измама", пише FIA, асоциация на големи банки, които обединяват инвеститорите на фючърсния пазар.

Съответно, JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup и Barclays не се явиха като посредници за свои клиенти, които искат да инвестират в биткойн, посочи пред AFP източник, запознат със ситуацията.

Само Goldman Sachs и ABN Amro се съгласиха за няколко клиенти, подбрани за да минимизират рисковете, свързани с волатилността биткойна.

За да се избегнат неприятни изненади, участниците бяха помолени в неделя да имат поне 44% от сумата, вложена в долари, според Cboe. Обикновено търговците трябва да притежават 10% от залога.

Фючърсният пазар е достъпен само чрез големи банки и лицензирани брокери, които са съгласни да плащат на инвеститорите парите, които дължат в долари. Те се излагат на значителни рискове, ако клиентите им не могат да платят.

След това CME (Chicago Mercantile Exchange), друг световен борсов оператор, планира да пусне биткойните на 18 декември и би трябвало да бъде последвана през 2018 г. от Насдак - платформата на гигантите на Силициевата долина като Google и Facebook.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички