Биопроизводители излизат на протест


Биопроизводители излизат на протест
Снимка: Getty Images

2073

Мащабен протест на биопроизводители ще има днес (9 април) от 11:00 часа пред сградата на земеделското министерство. Причината - нови изисквания към тях, които бяха обявени от Асоциация "Биопродукти" за "репресивни.

Конкретна причина за недоволството е новата наредба за биологичното производство. Според нея, ако само в една партида биопродукция бъде намерено дори минимално количество от неразрешени за този вид производство вещества, още след излизането на лабораторните резултати контролният орган ще може да започне процедура по отнемане на биосертификата на цялото стопанство.

От асоциацията твърдят, че такова нещо няма в ЕС и е въведено единствено в България по неясни за тях причини, пише в. "Дума". Съгласно европейския регламент трябва да се спре само партидата, която не отговаря на изискванията, твърдят от "Биопродукти". И питат защо са предвидени санкции само за земеделските производители, но не и по веригата от проверяващи.

От земеделското министерство вече реагираха с промени в наредбата и смекчаването ѝ, но биопроизводителите искат оставката на земеделския министър Румен Порожанов, бивш ръководител на Държавен фонд "Земеделие".

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички