Биопродуктите ще поевтиняват, но бавно

Биопродуктите ще поевтиняват, но бавно
Източник: iStock/Guliver

Биологичните продукти постепенно ще поевтиняват, но това е бавен процес, който зависи от много фактори. Докато поевтиняването стане факт, по рафтовете в магазините разделът за биопродукти ще продължи да стряска купувачите с високите си цени. Това стана ясно от информация на електронното издание Greentech, цитирана от fermer.bg.

Има причини биопродуктите да са скъпи и далеч от джоба на повечето хора. Няколко са факторите, които правят цената на био-продуктите в търговската мрежа по-скъпи от останалите.

От една страна биопродуктите се произвеждат в ограничени количества. Поради същността на биопроизводството тук не може да става дума за десетки хиляди декари, за тонове или километри продукция. Не е налице икономията от мащаба, типчна за индустриалното производство.

От друга страна за биопроизводство се използва предимно човешки труд и много малко машинна обработка. Тук няма самолети, пръскащи насажденията с пeстициди, и други подобни автоматизирани начини на обработка, което също оскъпява продукцията.

Фактор е и самото сертифициране на продуктите като “био" и "еко”. Процедурите по одит и сертификация са скъпи, а без тях никой не би се доверил на “биопосланието". За да се признава дадена продукция за “био”, трябва да се докаже, че за производството й са използвани биоресурси – например биоторове. Практиката е да се използват сертифицирани биоресурси, което също оскъпява крайния продукт.

Има надежда, че високите цени ще намаляват постепенно - от една страна с разрастването на пазарите е закономерно да се постигне известно поевтиняване. Ако това се получи, намаляването на цените би следвало да увеличи потреблението. Биопроизводителите ще се борят и с множеството пречки и спънки за добиване на финансиране по европейските проекти за биоземеделие, но ако имат успех, това също ще доведе до поевтиняване на крайните продукти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.