Безработни ще се квалифицират, за да попълнят липсата на кадри в туризма


Безработни ще се квалифицират, за да попълнят липсата на кадри в туризма
Снимка: БГНЕС

3247

Двамата ресорни министри, Николина Ангелкова и Бисер Петков, се срещнаха с туристическия бранш и работодатели, за да обсъдят проблема с кадрите.

По време на междуведомствен съвет бе обсъден недостигът в сектора да се набавя чрез Агенцията по заетостта.

Според статистиката най-голям глад има на служители в ресторантите, камериерки и чистачки по хотелите. За сметка на българските кадри, отчетен е почти двоен ръст на внесена работна ръка от Украйна и Молдова. Чужденците са заявили желание да удължат престоя си по родното Черноморие от 3 на девет месеца, за да работят и през настоящия зимен сезон, предава БГНЕС.

Планът за действие влиза в сила още от днес с неговото популяризиране в цялата страна. Той е предназначен както към безработни лица, така и към работодателите, които по желание могат да квалифицират и преквалифицират свои кадри, обясни пред медиите министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът уточни, че тези, които искат да повишат квалификацията си, могат да го направят в рамките на няколко месеца. Желанието за усъвършенстване на уменията не означава, че служителят е длъжен след това в продължение на определен период от време да работи за работодателя без да има право да напусне, уточни Ангелкова.

През тази година регистрираме над 2 пъти ръст на регистрираните сезонни работници от трети държави. Към момента са регистрирани над 7800 чужди работници. Решението на проблема търсим и с подписаните споразумения с Украйна и Молдова за намиране на желаещи да работят сезонно у нас, заяви социалният министър Бисер Петков.

На въпрос какво е заплащането на чужденците, социалният министър отговори, че няма точна статистика дали е по-високо или по-ниско, зависи единствено от позицията, която се заема. Важно е да се спазват минималните изисквания на труд в законодателството, коментира още Бисер Петков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички