Безработицата в Испания се свива благодарение на туризма


Безработицата в Испания се свива благодарение на туризма
Снимка: Getty Images / Guliver

3033

Рекордният брой туристи в Испания през миналата година е допринесъл за намаляване на безработицата в страната. Много създадени работни места обаче остават нестабилни, а заплатите ниски, пише AFP.

Междувременно кризата с отцепването на Каталуния оказа малко влияние върху заетостта, за разлика от някои опасения, сочи държавната статистика.

Безработицата в Испания в края на годината е била 16,5%, което е в тон с очакванията на правителството. Тя е значително по-ниска от същия период на 2016 г., когато е била 18,6%. Подобрението се дължи в някаква степен и на рекордната за туризма година, което помогна на Испания да изпревари САЩ за второто място на най-посещавана дестинация в света.

През 2017 г. секторът на услугите отбеляза най-много създадени работни места – близо 290 000. Но позициите в този сектор, и особено в туризма, често са временни - и критиците посочват факта, че много работни места, създадени в Испания, са нестабилни.

"Безработицата намалява, но качеството на работните места продължава да е под минималното", каза Пепе Алварес, ръководител на испанския профсъюз UGT, пред испанската телевизия.

Броят на срочните договори в края на годината е нараснал с 4,4% в сравнение със същото време през 2016 г., докато броят на договорите за дългосрочни работни места се е увеличил с 3,2%.

Най-общо казано, безработицата в Испания все още е доста висока - около два пъти по-висока от тази в еврозоната - 8,7% през ноември, според последните статистически данни на ЕС.

Испания има най-високата безработица в еврозоната след Гърция.

В Каталуния, където правителството предупреди, че кризата около отцепването би могла да засегне работните места, безработицата нарасна много слабо през четвъртото тримесечие на 2017 г., когато сепаратистките лидери се опитаха да откъснат региона от Испания.

В същото време безработицата се увеличи в района на Mадрид, който, също като Kаталуния, е един от най-благосъстоятелните в Испания. Там безработните станаха 13,7% при 12,3% през третото тримесечие.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички