Безопасно ли е да пиете лекарство след срока му на годност?


Безопасно ли е да пиете лекарство след срока му на годност?
Снимка: Pixabay

15009

Боли ви глава, отваряте шкафа с лекарствата и виждате, че срокът на годност на болкоуспокояващото е минал. Можете ли все пак да си вземете хапче?

Според статия в Insider това, че датата е отминала, не означава автоматично, че медикаментът е вече развален. Фармацевтът и говорител на фармацевтичната браншова организация в САЩ Винсънт Хартзел обаче уточнява, че след срока лекарствата започват да действат по-слабо.

"Извършените проучвания върху медикамента са валидни до посочената на опаковката дата. След нея той не става токсичен (макар че има и такива редки примери), но не е толкова ефективен, колкото преди", казва той.

Когато става въпрос за субстанции, които се инжектират (да кажем инсулин), или за капки за очи, датата показва и докога те са стерилни т.е едва ли друг патоген им е подействал.

Самият Хартзел съветва клиентите си да изхвърлят лекарствата след изтичането на годността. "Ако правите тежка реакция и това е единственото лекарство под ръка, можете да го вземете. Но при неспешни случаи е, разбира се, по-добре да използвате медикаменти в годност", подчертава той.

За да съхранявате лекарствата си правилно, трябва да ги държите в тъмно, сухо и хладно място. В банята не е много подходящо заради влагата.

Ако се чудите дали да пиете лекарство, което е с изтекъл срок на годност или този срок ще настъпи скоро, консултирайте се с фармацевт!

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички