Берлин може да замрази цените на наемите


Берлин може да замрази цените на наемите
Снимка: iStock/Guliver

4101

Германската столица Берлин решава днес дали да приеме правила за замразяване на цените на наемите в града, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на AFP.

В последното десетилетие цените на имотите в Берлин са се удвоили, което прави наемите непосилни за много хора. Постоянните увеличения накараха някои берлинчани да искат крайни мерки, като отнемане на жилищата на крупни наемодатели.

Разтревожени от тенденцията, градските власти възнамеряват да наложат забрана на увеличението на наемите до 2020 г. Планът ще засегне около 1,4 милиона жилища и ще изисква от всеки наемодател, който планира повишение по-голямо от 50 евроцента на квадратен метър, да иска разрешение и да се мотивира. Няма да бъдат засегнати само общинските жилища и частните имоти, които не се дават под наем.

Мерките в Берлин дори могат да прераснат в нещо много по-мащабно. Социалдемократическата партия, която е една от двете формации в управлението, иска Германия да контролира нивата на наемите на национално равнище.

Канцлерът Ангела Меркел, обаче, не е съгласна с предлагания от коалиционния партньор таван на наемите. "Трябва да остане привлекателно и печелившо да инвестираш в недвижими имоти", каза Меркел.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички