БТПП: Бизнесът иска партиите да разчитат на членски внос, не на дарения и субсидия


БТПП: Бизнесът иска партиите да разчитат на членски внос, не на дарения и субсидия
Снимка: БГНЕС

2589

Три от четири компании в България са на мнение, че ако даваната от парите на данъкоплатците субсидия стане 1 лев или изцяло бъде махната, партиите ще почнат да работят по-ефективно. Също толкова компании обаче смятат, че ако субсидията е 1 лев, партиите ще компенсират с пари от бизнеса. Това показва проучване на БТПП.

В анкетата членовете на БТПП предлагат да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите. Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си.

Шест от десет компании пък са на позиция, че с 1 лев субсидия ще изчезнат по-малките партии. Но се посочва и, че ако няма шанс някоя партия или партии да трупат „запаси“ от пари на данъкоплатците, политическото състезание на избори ще е по-равностойно.

Интересен аспект от анкетата е, че само 14% от фирмите считат, че е хубаво бизнесът да дарява на партиите. 30% твърдо не искат, а 45% са съгласни да има дарения, само че процесът да е напълно прозрачен и дарения с неизвестен произход да представляват криминално деяние. А цели 67% смятат, че ако ще има дарения от компании и неправителствени организации за партиите, трябва да има и максимален размер. Сега, след измененията на законодателството, таван не е предвиден.

Освен това, фирмите в България масово не искат лимитът на даренията да се определя от размера на компанията (62%), но 78% са „за“ да има лимити, независимо откъде идва политическото финансиране.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички