БЕХ обжалва глобата от Европейската комисия

БЕХ обжалва глобата от Европейската комисия
Източник: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще обжалват решението на Европейската комисия и наложената им глоба от 77 млн. евро.

Дружествата отричат да са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар и настояват решението на Европейската комисия и наложената санкция да бъдат отменени, съобщават от холдинга.

През декември Еврокомисията глоби БЕХ и дъщерните му компании с мотива, че неправомерно блокират достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България, нарушавайки антитръстовите правила на ЕС.

Сагата започна още през 2011 г., когато частната компания „Овергаз“ се оплака пред ЕК, че държавните фирми неправомерно ограничават достъпа ѝ до газовата инфраструктура и пазара на газ в България.

Проверката на Брюксел заключи, че БЕХ е използвал господстващото положение на "Булгартрансгаз", за да защити монопола на "Булгаргаз" при доставките на газ. „Булгаргаз“ се е презапасявал с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Според ЕК в периода между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура: вътрешната газопреносна мрежа на България; единственото газохранилище в България (Чирен) и единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от БЕХ.

Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на "Булгаргаз", твърдят от ЕК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.