БЕХ обжалва глобата от Европейската комисия


БЕХ обжалва глобата от Европейската комисия
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

2407

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще обжалват решението на Европейската комисия и наложената им глоба от 77 млн. евро.

Дружествата отричат да са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар и настояват решението на Европейската комисия и наложената санкция да бъдат отменени, съобщават от холдинга.

През декември Еврокомисията глоби БЕХ и дъщерните му компании с мотива, че неправомерно блокират достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България, нарушавайки антитръстовите правила на ЕС.

Сагата започна още през 2011 г., когато частната компания „Овергаз“ се оплака пред ЕК, че държавните фирми неправомерно ограничават достъпа ѝ до газовата инфраструктура и пазара на газ в България.

Проверката на Брюксел заключи, че БЕХ е използвал господстващото положение на "Булгартрансгаз", за да защити монопола на "Булгаргаз" при доставките на газ. „Булгаргаз“ се е презапасявал с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Според ЕК в периода между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура: вътрешната газопреносна мрежа на България; единственото газохранилище в България (Чирен) и единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от БЕХ.

Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на "Булгаргаз", твърдят от ЕК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички