БАБХ: Не казваме марките на продуктите с фипронил, защото няма риск за здравето


БАБХ: Не казваме марките на продуктите с фипронил, защото няма риск за здравето
Снимка: Pixabay

2997

След истериите около замърсените с опасното вещество фипронил яйца в Европа, вълната от заразени партиди не подмина и България. На два пъти бяха засичани тонове замърсен сладолед и майонеза, в чието производство е вложен яйчен прах, внос от Германия.

Последваха масови проверки в складове, производствени цехове и птицеферми. От БАБХ поясниха, че част от замърсените с фипронил храни могат да бъдат вирнати на пазара, ако в тях не бъдат открити опасни дози от веществото.

Първият сигнал за партида от 500 кг. яйчен прах с фипронил е пристигнал у нас на 18 август. От БАБХ са спрели 64 кг. от него и са иззели храните, за които е имало данни, че са заразени с фипронил – сладолед и майонеза.

Въпреки това на пазара са попаднали от тези партиди.

За втората партида стана ясно на 29 август – отново 500 кг яйчен жълтък на прах. Тогава 407 кг са унищожени, 93 кг са вложени в производството и са спрени 12,5 т. сладолед.

„Риск за здравето при посочените данни за безопасност няма”, категорична е диетологът проф. Донка Байкова.

Според нейните изчисления допустимата и безопасна доза фипронил, която можем да приемем, е около 0,2 мг на килограм телесна маса за 1 ден.

Това означава, че при възрастен човек със средно тегло 65 кг, стават 13 мг на ден, а при дете, със средно тегло от 20 кг, е до 4 мг на ден.

Ще се върнат ли иззетите продукти на пазара?

„Всички иззети продукти са подложени на лабораторни изследвания и ако дозата фипронил е по-малка от тази, дадена като безопасна за яйцата, ще ги пуснем спокойнo на пазара и ще унищожим всичко останало”, поясни д-р Любомир Кулински от БАБХ пред bTV.

По думите му предстои европейският орган за безопасност на храните ЕФСА да даде своето становище, на базата на което Европейската комисия може да излезе с конкретно решение на казуса.

По повод критиките от потребители, че БАБХ не са публикували имената на фирмите, чийто продукти са под възбрана, Кулински коментира, че има ясни регламенти, според които това не може да бъде направено.

Той добави, че ако има непосредствен риск за здравето на хората, тогава се публикуват имената и даде пример: преди 2 лета от БАБХ работеха по огнище на антракс във Варненско. Тогава местна транжорна беше закупила болна крава. От агенцията публикуваха пълен списък с имената на 27 фирми, ресторанти и магазини, които са закупили месо от въпросната транжорна.

Кулински коментира, че тепърва предстои да се разбере дали продуктите под възбрана съдържат опасни количества фипронил или не. Три от пробите са показали отрицателен резултат и тези продукти по всяка вероятност ще бъдат върнати на пазара.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички