Австрия подкрепи приемането на България в Шенген


Австрия подкрепи приемането на България в Шенген
Снимка: Правителствена пресслужба

3769

Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова по опазването на външните граници.

Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в съвместно изявление с премиера Бойко Борисов в резиденция "Бояна".

Ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси и по-малките въпроси да остави на отделните държави членки и на регионите. На едно мнение сме, че най-сериозната област, в която трябва да работим, е сигурността, там трябва по-голяма съвместна работа, по отношение на външните граници, особено за спиране на нелегалната миграция. Благодаря на България за усилията през последните години, особено на теб, приятелю, затова, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен, обърна се Курц към Борисов.

По отношение на Западните Балкани Курц каза, че е важно за всички Западните Балкани да се подкрепят по пътя им към Европа.

Благодаря за политическото и икономическото сътрудничество, подчерта канцлерът на Австрия и отбеляза, че 350 са фирмите от Австрия, които работят в България. „Ние сме сред най-важните инвеститори в България. Ще се радваме от вашите вещи ръце да продължим председателството по основните насоки”, заяви още Себастиан Курц.

"Винаги съм казвал, че 2018 г. трябва да се разглежда като Българо-австрийско председателство. Благодаря за оценката и подкрепата и за желанието да помагаш в опазването на външната граница", заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

"Имаме към момента нула мигрантски натиск. Една-единствена цел си поставяме на срещата във Варна - действието на споразумението, за да може тези над 3 млн. и половина мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да опазим Европа от мигранти", коментира премиерът.

Относно Шенген, Борисов посочи, че всички виждат, че сме се справили.

Какво още коментира премиерът прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички