Атанас Семов: Борисов да хваща или ножа, или пътя


Атанас Семов: Борисов да хваща или ножа, или пътя
Снимка: БГНЕС

3070

Пред премиера Бойко Борисов има само две възможности - или да хваща ножа и да реже дълбоко, или да хваща пътя. Това заяви преподавателят по европейско право проф. Атанас Семов в интервю за bTV.

По думите му страната ни играе в последните минути на мача и трябва не да се режат глави, а тумори. "Имаме нефункционираща администрация с демонстративен отказ от електронно управление, а властта предполага единствено корупционен произвол", добави Семов.

Голям проблем, според него, е и оставянето на една трета от територията на страната в нежизнеспособно състояние заради липса на млади хора, както и неадекватното образование и здравеопазване. "Имаме последен исторически шанс за радикални реформи, иначе никоя власт няма смисъл", категоричен беше той.

По думите му българското председателство е било много успешно, но навярно причината затова е, че обществото не е имало големи очаквания и защото по принцип България "няма силата да поставя големи въпроси.

"Чудовищно много работа обаче свършиха стотици безимени труженици, както и няколко министри. Показахме, че сме царе на последния момент, цялата подготовка започна в последния момент, като дори се появиха нови приоритети, които показаха, че страната ни може да има силна роля в определянето на приоритетите", добави Семов.

"Един наглед разпадащ се съюз беше ръководен от една невидимо умираща държава. На европейската сцена се справихме нелошо, но вътре проблемите са драматични. Тъжният извод е, че направихме едно успешно председателство на фона на едно неуспешно членство. Няма нито една значима тенденция в развитието на България в тия 30 години фалшива демокрация", коментира той.

По думите му нашата страна е успяла да подмени приоритетите на председателството и да направи заявка за по-голяма роля в европейската сфера чрез акцента върху Западните Балкани. Това е довело до политическа стабилност, като "ако тя не бъде използвана, за да бъде оправена държавата, създаваме усещането, че спасяваме Западните Балкани, а не виждаме, че потурите ни са съдрани".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички