Арабски държави и ЕС ще подпомогнат финансово Йордания


Арабски държави и ЕС ще подпомогнат финансово Йордания
Снимка:

2651

Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт са предложили 2,5 милиарда долара помощ за Йордания, за да преодолее икономическата криза, последвала протестите, съобщиха саудитските медии рано в понеделник.

В неделя стана известно, че Европейският съюз ще подкрепи икономиката на Йордания с 20 млн. евро, след като мерките на строги икономии предизвикаха протести, довели до оставката на премиера.

Йордания, близък съюзник на САЩ, който разчита в голяма степен на донори, се бори да обуздае задлъжнялостта си след осигуряване на заем от 723 млн. долара от Международния валутен фонд през 2016 г., предава AFP.

Мерките за строги икономии доведоха до покачване на цените на основните стоки и услуги в кралството, което доведе до гневни протести срещу предложенията за данъчно облагане, оттеглени по-косно, но предизвикали премиера Хани Мулки да подаде оставка на 4 юни.

Йордания обвинява за икономическите си неволи нестабилността на региона и бремето на приемането на стотици хиляди бежанци, бягащи от войната в съседна Сирия.

Световната банка заяви, че Йордания има "слаби перспективи за растеж" тази година, докато 18,5% от населението в трудоспособна възраст е безработно.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички