Ангелкова: Против съм връщането на пушенето, това не влияе на туристите


Ангелкова: Против съм връщането на пушенето, това не влияе на туристите
Снимка: БГНЕС

3719

Мога да изразя личното си мнение, непушач съм и съм абсолютно против да се връща забраната пушенето, особено в местата за хранене. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова за предложението да връщане на стария режим за пушене на обществени места.

„Това не влияе върху ръста на туристите, нито върху посещаемостта. Нещата трябва да останат по начина, по който са в момента. Не смятам, че при положените усилия през годините да няма пушене в местата за хранене трябва да се върнем отначало“, изтъкна тя, цитирана от "Фокус".

„Ако се стигне до законодателна инициатива е редно да бъде максимално широко обществено, с всички заинтересовани лица. Да се направи оценка на въздействието, за да може да се процедира като при всеки нормативен акт и законодателно предложение“, каза още тя.

Припомняме, че предложението за връщане на пушенето в заведенията дойде от вицепремиера Валери Симеонов и неговата партия НФСБ. То обаче не получи подкрепа от премиера Бойко Борисов, който заяви, че правителството е "за" забраната да се запази.

По-рано Ангелкова участва в парламентарния контрол, където обяви, че от 1 юни започват проверките на преместваемите обекти в летните курорти.

„Всички, които са подали схеми за поставяне на преместваеми обекти, а това са всички концесионери и на Слънчев бряг, Централен, Южен и Северен, ако схемите им отговарят на условията- ще бъдат одобрени до днес. За да имат достатъчно време до 15 май да поставят преместваемите обекти, съобразно изискванията на закона, 2% основна и 2% допълнителна търговска площ“, каза още министърът.

"Полагаме максимални усилия за минимизиране броя на неохраняемите морски плажове. От началото на мандата успяхме да редуцираме заварения брой на неохраняемите плажове от 106 на 89”, коментира Ангелкова.

По думите ѝ тези стъпки рефлектират благоприятно и върху размера на постъпленията в държавния бюджет. „Общите приходи от концесии и наеми през миналата година възлизат на над 17 млн. лева, което представлява увеличение от 22% спрямо предходната година. Ключов момент е засиленият и непрекъснат контрол, който упражняваме по отношение на стопанисването на плажовете”, уточни още министърът. Тя допълни, че към настоящия момент усилието на Министерство на туризма са насочени към осигуряване на безпроблемното протичане на летни сезони 2018 г. и 2019г.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички