Ангажираността на служителите у нас расте, най-голяма е в ИТ сектора


Ангажираността на служителите у нас расте, най-голяма е в ИТ сектора
Снимка: Aon/ARS Bulgaria

6960

Ангажираността на служителите в България през 2017 г. е достигнала 68%, сочи проучване на Aon. Това е най-високото ниво на показателя в 11-годишната история на изследването.

Според методологията тази висока степен на ангажираност означава, че служителите препоръчват компанията си като добър работодател, не търсят други възможности на пазара на труда и влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

През 2017 г. в проучването се включиха общо 56 компании, разпределени в повече от 10 индустрии. Над 13 500 служители дадоха своето мнение за работата си и за своя работодател, а над 300 топ мениджъри оцениха компаниите, които ръководят в България.

Най-ангажирани и тази година продължават да бъдат служителите от ИТ сектора, заедно с фармацевтичните компании и сектор Транспорт и Логистика.

Над 78% от работещите в тези три сектора споделят, че техният работодател има отлична репутация в обществото и са по-склонни да я препоръчват като добро място за работа. Това са секторите, в които служителите се чувстват значително по-свободни сами да управляват и да определят начините, по които да изпълнят зададените им задачи.

Секторът за Аутсорсинг услуги в България и тази година заема една от последните позиции по отношение ангажираност на служителите. За 2017 г. спада драстично процентът на служителите в този сектор, които биха препоръчали своя работодател на близки и познати, които търсят работа. Тази година не повече от 29% от всички 2765 изследвани служители казват, че тяхната компания е добро място за работа, в сравнение с миналата година, когато този процент е бил 58%. В същото време само 36% от работещите в сектора мислят, че техният работодател успява да задържи талантите си.

За 2017 г. най-ниските нива на ангажираност се наблюдават при служителите между 25 и 29 години, докато най-младите (до 25 години) са най-ангажирани с резултат от 81%. Тяхното желание да се докажат в работата си се допълва от усилията, които полагат работодателите да отговорят на техните високи очаквания. Един от аспектите, които най-много вълнува младите служители, е възможността да учат на работното място, но само 60% от запитаните споделят, че техният работодател им предоставя възможност да участват в различни проекти и да трупат знания и умения.

Друго демографско разделение, което анализира проучването, е годините стаж в компанията. От изследваните над 13 500 служители най-ниски нива на ангажираност се наблюдават при тези със стаж в компанията между 3 и 5 години.

Те са най-малко удовлетворени от възможностите за кариерно израстване в компанията. Друг аспект от условията на работа, които са ниско оценени от групата на 3 до 5 години в компанията, е до колко работодателите успяват да им предоставят обучения, с които да развият необходимите им умения и компетенции. Всъщност, едва 43% се съгласяват, че компанията разполага с ефективен процес, който да им помогне да идентифицират правилно областите им за развитие.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички