Ананиев: На никого няма да бъдат отказани грижи заради неразкрити легла


Ананиев: На никого няма да бъдат отказани грижи заради неразкрити легла
Снимка: БГНЕС

3323

Леглата по утвърдената Национална здравна карта от Министерския съвет са 33 482. Това каза здравният министър Кирил Ананиев.

Ананиев подчерта, че Националната здравна карта нито открива, нито закрива легла за активно лечение в болниците и че броят на леглата не определят механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ.

„Знаете, че ние финансираме болниците през бюджета на Националната здравноосигурителна каса на базата за извършената дейност по съответните цени, определени с Националния рамков договор”, посочи той. Ананиев припомни, че когато качили за обществено обсъждане Националната здравна карта на сайта на Министерството на здравеопазването - леглата, които са били предложили били 32 873 при 75% използваемост на леглата. „Тези легла осигуряваха 2 милиона 401 хиляди хоспитализации на българските граждани. Точно толкова, колкото бяха осъществени през 2017 година. На базата на разговорите, които водихме с нашите партньори съсловните организации, областните комисии, имаше редица предложения, които бяха справедливи, имаше и някои технически грешки, които ние бяхме допуснали. На базата на това броят на леглата, който беше определен в първоначалния вариант беше завишен с 608 легла”, обясни той.

Според министъра няма никакво съмнение, че хората, които имат нужда от медицинска помощ в нашите лечебни заведения за болнична помощ няма да бъдат оставени без лечение.

„Гарантирам, че няма да има български гражданин, на който да му бъде отказана медицинска помощ на базата на това, че някъде не са разкрити легла. Ние имаме сериозен резерв. Знаете, че има свободно движение на пациентите. Там, където се яви необходимост от откриване на допълнителни легла, ние ще дадем съгласие, защото това е в компетенциите на националната комисия, няма нужда да занимаваме Министерски съвет. Това са оперативни решения, които могат да вземат като решение много бързо”, обясни той.

Какво представлява Националната здравна карта?

Чрез нея се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ и се осъществява националната здравна политика.

С Картата е определена нуждата от лекари, лекари по дентална медицина и специалистите от професионално направление „Здравни грижи“ в извънболничната медицинска помощ. Определени са също потребностите от легла за болнично лечение, медицинските дейности по видове и нива на компетентност за всички области, както и необходимите високотехнологична медицинска апаратура и високотехнологични методи за диагностика и лечение.

Елемент на Националната здравна карта е и Картата на системата за спешна медицинска помощ, съдържаща броя, местоположението и районите на обслужване на структурите за спешна помощ. При определяне на районите на обслужване на филиалите за спешна медицинска помощ е взето предвид възможно най-краткото време за достъп до и от съответното населено място, без оглед административното деление на областите.

В областите, в които броят на болничните легла надвишава потребностите на населението, Националната здравноосигурителна каса ще сключва договори с лечебни заведения по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички