Анализатор: Промените при ТЕЦ-овете ще бъдат болезнени


Анализатор: Промените при ТЕЦ-овете ще бъдат болезнени
Снимка: БГНЕС

4888

Проблемът с въглищните централи се задълбочава. Вчера (17 април) стана ясно, че ТЕЦ „Марица Изток-2“ ще поиска 92% увеличение на произвежданата от тях електроенергия. Това увеличение се дължи на драстичния скок на цените на въглеродни емисии. Ако миналата година цената за тон CO2 е била 13,85 евро, то днес тя вече е 27,38 евро.

От КЕВР заявиха, че почти нищо не могат да направят, за да възпрат този тренд. Повишаването на производствените разходи във въглищните ни централи е факт. Регулаторът няма кой-знае какви полезни ходове – ако натисне изкуствено цената на електроенергията надолу, това на по-късен етап ще се завърне с още по-страшна сила, пише анализаторът Борислав Боев в специален блиц коментар за Actualno.com.

А загубите за въглищните централи се увеличават. Като пряко следствие от скока в цената на въглеродните емисии, държавната ни "Марица Изток-2" е регистрирала загуби от 330 млн. лева за миналата година. Стойността на закупените квоти за тази година пък е 324 млн. лева. За съжаление, емисионната политика на Европейския съюз прави ТЕЦ-овете икономически нерентабилни. Те формират гръбнака на българската енергетика (над 40% участие в микса) и няма как да бъдат зачеркнати от днес за утре. Разбираемо е, че замърсяването при горенето на въглища е най-голямо в сравнение с останалите базови енергийни източници като природен газ и АЕЦ, но нашата държава трябва да се бори за запазването на въглищните централи поне в средносрочен план, докато се намери устойчиво решение.

Всякакви промени в сектора ще бъдат изключително болезнени, защото Маришкия басейн е най-големият промишлен комплекс в Югоизточна Европа. Той дава работа на над 30 000 души. Вторичните работни места са доста повече. Комплексът е със стратегическо значение не само за региона, но и за националната икономика.

Поскъпването на квотите неминуемо се отразява върху производствената себестойност на електроенергията. Така се заличават технологичните предимства на въглищните централи като тяхната висока разполагаемост, сигурност и надеждност на доставките. Съществува реалната опасност ТЕЦ-овете да се превърнат в икономически нерентабилен енергоизточник под изключителното влияние на един външен фактор – цените на въглеродните квоти. Поскъпването на произвежданата от тях електроенергия неминуемо ще се отрази и в крайната цена, а това ще има негативни последствия върху основните икономически агенти – бизнеса и домакинствата. В нашето съвремие електроенергията заема централно място в производствения процес. Освен че нейните доставки трябва да бъдат сигурни и надеждни, тя трябва да бъде и на приемлива цена. Само така предприятията могат да бъдат конкурентоспособни в произвежданите от тях продукти или услуги.

Останалата част от коментара прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички