Американският посланик: САЩ не искат партньори, енергийно зависими от Русия

Американският посланик: САЩ не искат партньори, енергийно зависими от Русия
Източник: БГНЕС

САЩ подкрепа енергийната независимост на България, която е равносилна на национална сигурност. Нашата позиция е, че не искаме европейските ни партньори да са енергийно зависими от Русия. Това заяви американският посланик Ерик Рубин по време на кръгла маса на тема "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа", предаде БГНЕС.

"Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние искаме да подкрепим България за постигане на независими и диверсифицирани енергийни доставки. САЩ никога няма да използват енергията за влияние или принуда над други държави. Това се отнася и за България", категоричен беше Рубин в речта си.

Пред политици, експерти и дипломати на форума, Рубин отбеляза, че към момента 13 европейски държави продължават да разчитат на доставките на руски газ и България е една от тях. Диверсификацията на източниците ще гарантира най-добри цени за потребителите. По данни на САЩ 38% от вноса на газ в Европа е от Русия.

Посланикът е убеден, че двете частни американски централи „Марица Изток 1 и 3 играят ключова роля в енергийната независимост на България.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.