Американски ритейл гиганти молят Тръмп да размисли за китайските мита

Американски ритейл гиганти молят Тръмп да размисли за китайските мита

Някои от най-големите търговски вериги в САЩ, сред които Walmart, Target и Costco, призоваха американския президент Доналд Тръмп да не налага мита на китайските стоки, както обмисля да направи.

В медиите се появиха твърдения, че Америка ще наложи тарифи на стойност 60 млрд. долара на редица вносни китайски продукти, включително и технологични. Очаква се мерките да бъдат официално обявени в края на седмицата, съобщава BBC.

25 водещи компании в ритейла обаче изпратиха отворено писмо до Тръмп, с което го призовават да се откаже от митата, тъй като те ще навредят на американските домакинства.

"Високите тарифи означават високи разходи за бизнеса и съответно по-висока крайна цена за американците. Трябва да се постъпи правилно спрямо хората, а не те да плащат за вредните практики на Китай", заявява се в писмото. 

Според Доналд Тръмп масивният търговски дефицит на САЩ с Китай се дължи от части на това, че китайски фирми копират американски продукти и идеи и или ги продават обратно в Америка на по-ниски цени, или "изстискват" американския внос на китайския пазар. 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.