Ако въглищата поскъпнат, цената на тока ще се вдигне с 2%, заяви Петкова

Ако въглищата поскъпнат, цената на тока ще се вдигне с 2%, заяви Петкова
Източник: БГНЕС

Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената на въглищата с 15 процента, то това ще се отрази на цената на тока, която ще поскъпне с 2%. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти в енергийното министерство след среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Министърът допълни, че в момента цената на тон условно гориво е 77 лева. Ако тази цена поскъпне с 15 процента, това би означавало, че с 35 милиона годишно ще се увеличи цената, на която "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да плати на "Мини Марица-изток", за да купи необходимото количество въглища за производство на електрическа енергия.

Двете американски централи пък ще трябва да платят общо 31 млн. лева на мините. По думите ѝ това ще се отрази на крайната цена на електроенергия за битовите потребители и бизнеса. "Около 2 процента ще бъде увеличението, което е изчислено на база на тези искания", уточни Теменужка Петкова, цитирана от bTV.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че във вторник ще се проведе протестно шествие, организирано от "Мини Марица-Изток", като се надява след това разговорите по темата да продължат, за да се намерят решения по въпроса. Той посочи, че на протеста няма да участват всички, "за да не настане апокалипсис".

Председателят на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че целта пред неговия синдикат е да бъдат запазени максимално дълго работните места в целия комплекс, както в мините, така и в ТЕЦ-овете. Освен това ще се търси възможност да бъдат увеличени работните заплати на хората, които работят там.

По думите му цената на въглищата трябва да се увеличи, но това не трябва да става за сметка на цената на тока. Мнението на Димитров е, че протестите няма да доведат до някаква радикална промяна, а дали ще ги подкрепят ще решат хората, които работят в мините.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.