Агайн: Назначили сме квестор на един застраховател и мерки за друг


Агайн: Назначили сме квестор на един застраховател и мерки за друг
Снимка: БГНЕС

2962

Това не е първата проверка, назначили сме квестор на един застраховател, назначила съм мерки за друг. До момента, в който едно решение не е взето и не подлежи на оповестяване не може да се коментира. Но във всеки случай, в който възникне проблем има начини за реакция. Това обясни бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор и ръководител на управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн-Гури в отговор на въпрос дали има рисков втори застраховател в България освен фалиралата "Олимпик".

Могат да възникнат още проблеми на застрахователния пазар, до момента са решавани, добави вече бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Тя беше попитана от две телевизии във връзка с публикация във в. "Труд", в която се твърди, че депутати от БСП казали пред медията, че ще има втори застрахователен фалит в България – на дружество, чийто собственик от много време живее в Швейцария.

Отговорите ми все още са ограничени, поради наличието на професионална отговорност, добави тя, без да влиза в повече конкретика по темата.

Казусът "Олимпик"

Пред Нова телевизия Агайн се оправда, че заради европейското законодателство КФН не е могла да направи повече относно "Олимпик". Тя беше изрично питана дали комисията не е станала подозрителна, че кипърската компания работи с клон само в България и основната дейност всъщност е тук, в Кипър е минимална.

В отговор на въпрос дали застрахованите ще в "Олимпик" ще бъдат обезщетени Агайн отговори: "Да, ще получат обезщетения категорично." 

Тя допълни, че компенсацията що се отнася до възникнали щети при ПТП на МПС с "Гражданска отговорност" в "Олимпик" в крайна сметка ще се плати от Кипърския гаранционен фонд, но междувременно обслужването ще става от българския фонд. Той ще определя каква е щетата и ще плаща, после ще иска парите от Кипър.

По думите на Агайн голямата загуба е за хората с прекратена полица: "197 хил. полици, които бяха прекратени на 17 август.. Загубата би била 9 млн. 350 хил. лева. Тези суми могат да бъдат възстановени от застрахователя, но чак при процедурата по ликвидацията - след решението на кипърския съд, което ще е вероятно през септември. Първо трябва да се назначи кипърски ликвидатор, който да разпродаде активите, после българските кредитори влизат в масата на несъстоятелността по обичайния ред."

Агайн уточни, че в Гаранционния фонд има 135 млн. лева. Има и заделени резерви при фалит на застрахователи - 55 млн. лева.

"За мен беше важно да напусна този пост, така че да се изяснят фактите и да мога да запазя личното си достойнство и професионалната си репутация. Ситуацията ескалира и политически. Това е моят политически отговор на тази ситуация.", допълни още бившият ръководител на управление "Застрахователен надзор"в интервю за bTV. Агайн е категорична, че комисията няма пропуски в работата си във връзка с този случай.

"Ясно е, че има хора, които пострадаха в тази ситуация... Правомощията на заместник-председателя не предвиждат по никакъв начин той сам да ходи при другите органи – при министъра на финансите, включително и при премиера", обясни още Агайн в отговор на  твърденията на Владислав Горанов, че тя не е уведомила институциите за проблема с "Олимпик".

По думите ѝ още на 10 май, когато пристигнало първото писмо (от кипърския регулатор), тя е докладвала КФН, за да бъдат предприети необходимите мерки. Това включва забрана на сключването на нови договори, на нови полици, както и забрана за разпореждане с активите на клона на "Олимпик" в България.  "Тези решения още същия ден са изпратени на всички свързани институции. Включително е обявено и в „Държавен вестник“, обясни Агайн.

Относно това дали е имало дъмпингови цени от страна на "Олимпик", за което говори публично премиерът Бойко Борисов, Агайн коментира, че от нея информация за това не е искана и тя не е предоставяла такава на премиера.

"Средната цена по тази застраховка за леките автомобили и товарните до 5 тона на "Олимпик" е по-висока от средната за пазара през 2017 година до 11 ноември. След това се покачва средната цена – 196, средната цена на "Олимпик" в този клас е 207 лв. Ако има някъде по-ниски цени, те са вероятно в определен сегмент", обясни Агайн.

"Важна е средната цена, защото само по този начин се следи дали премията би била достатъчна или не да се покриват разходи", допълни още бившият заместник-председател на КФН. Тя категорично подчерта, че комисията не може да отнеме лиценза на кипърското застрахователно дружество. Тя може само да предприеме действия по отношение на българския клон.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички