Адемов: Тютюнопроизводителите ще потърсят спасение в сивия сектор

Адемов: Тютюнопроизводителите ще потърсят спасение в сивия сектор
Източник: БГНЕС

Голяма част от земеделските и тютюнопроизводители вероятно ще потърсят спасение в сивия сектор без никаква социална защита. Това заяви Хасан Адемов в декларация от името на ПГ на ДПС, предаде БГНЕС.

Поводът на декларацията на ДПС е заявеното намерение на правителството да увеличи с 60%, от 300 на 480 лв., минималния размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от началото на 2018 г.

„Странно съвпадение е фактът, че този акт на посегателство върху джоба на земеделския производител и тютюнопроизводител води своето начало от 2009 г. В първото правителство на ГЕРБ минималният размер на осигурителния доход е увеличен от 130 на 240 лв. Като резултат на тази мярка регистрираните земеделски производители намаляха с 30 000 само за една година“, констатира Адемов.

Освен това, той обясни, че темповете за растеж на разходите за социални и здравни осигуровки са несъразмерни спрямо растежа на приходите от продажби от дейността на земеделските производители. В по-голямата си част тези стопанства са семейни и тежестта на разходите за осигуровки расте два-три пъти, обясни депутатът от ДПС.

От 2018 г. при предложения минимален осигурителен доход от 480 лв. размерът на месечните дължими суми за здравно и социално осигуряване е 145 лв., а на годишна база е 1745 лв. или ръст от 690 лв. спрямо 2017 г.

„Голяма част от земеделските и тютюнопроизводители вероятно ще потърсят спасение в сивия сектор без никаква социална защита. Дали този акт на драстично посегателство върху доходите на земеделските и тютюнопроизводителите е случаен или е израз на преднамерено, тенденциозно отношение, е тема за сериозен размисъл. Повторението на това действие е повод за оценка и тя не може да е по-различна от грубо посегателство върху хляба на тези работливи български граждани“, каза още Хасан Адемов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.