АЦБ: Несигурността около Brexit се засили значително

АЦБ: Несигурността около Brexit се засили значително
Източник: iStock/Guliver

Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че има значително увеличение на несигурността около излизането на Великобритания от ЕС. Също така смъкна прогнозата си за икономическия растеж на страната за последното тримесечие от 0,3% на 0,2%, предаде BBC.

И деветима члена на управителния съвет гласуваха да запазят основната лихва без промяна на ниво от 0,75%. Протоколът от срещата им тази седмица обаче показа засилващи се опасения заради сътресенията около Brexit, който ще се случи след три месеца.

„Несигурността се засили значително от последната среща на комисията. Тази несигурност натежава на британските финансови пазари“, съобщиха от Комисията по парична политика след срещата си днес.

Централните банкери взеха под внимание скорошното поевтиняване на паунда и спадът в цените на акциите, както и ръста на волатилността.

Макар че те запазиха позицията си, че ценовият натиск, генериран на местно ниво, ще продължи да се трупа, спадът в цените на петрола вероятно ще забави инфлацията при потребителските цени до около 1,75% през януари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.