АЦБ: Brexit без сделка ще бъде голям икономически шок


АЦБ: Brexit без сделка ще бъде голям икономически шок
Снимка: iStock

2468

Напускането на Европейския съюз на 31 октомври без каквато и да било преходна сделка ще бъде голям икономически шок за Обединеното кралство за разлика от продължаването на солидния ръст на реалните доходи в случай на контролирано оттегляне. При такъв сценарий бизнесът няма да успее да се подготви за дългосрочните негативни последствия, заяви във вторник членът на Английската централна банка Майкъл Сондърс, цитиран от БНР.

"Brexit без сделка вероятно ще има значителен неблагоприятен ефект върху дългосрочните перспективи за растеж на Великобритания поради намалената отвореност към международната търговия както на стоки, така и на услуги", посочи Сондърс в писмено изявление пред британския парламент.

По време на изслушване за повторното му назначаване в Комитета по паричната политика на АЦБ, Майкъл Сондърс заяви, че "искрено" вярва, че лихвените проценти могат да бъдат променени в една или друга посока при сценарий на Brexit без сделка, с оглед на рисковете, че по-слаба британска лира и голям шок при капацитета на доставка във Великобритания ще повишават инфлацията.

Той цитира и напрежението в световната търговия и изрази мнението, че централните банкери могат да увеличат покупките на активи, известни още като "количествено улеснение", и да намалят лихвите до нулата. Майкъл Сондърс обаче подчерта, че той е против отрицателните лихвени ставки.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички