АЦБ предрича растеж от едва 1,2% за британската икономика

АЦБ предрича растеж от едва 1,2% за британската икономика
Източник: iStock/Guliver

Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент непроменен, но намали рязко прогнозата си за британския икономически растеж през настоящата година. Това предаде националното радио. 

След края на редовното си заседание АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75%. Централната банка обаче отново потвърди, че е необходимо продължително, постепенно затягане на паричната политика, предвид инфлационните прогнози, но същевременно предупреди за наличието на различни фактори, натежаващите върху икономиката на Великобритания.

Институцията намали драстично своята прогноза за растежа на британската икономика през 2019 година до 1,2% (от предишна оценка за 1,7%) и за 2020 - до 1,5% (от 1,7%), цитирайки негативното влияние от по-слабото търсене на британския експорт и несигурността относно влиянието на напускането на ЕС върху инвестициите и потребителските разходи.

В същото време централната банка повиши инфлационната си прогноза в рамките на една година до 2,35% от 2,10%, намали слабо двугодишната си прогноза до 2,07% от 2,12% и увеличи тригодишната си инфлационна оценка до 2,11% от 2,03%.

За разлика от някои други водещи централни банки обаче АЦБ отново потвърди очакванията си, че основният британски лихвен процент ще се повиши през следващите години, макар и слабо, ако има "плавен и контролиран" Brexit.

Управителят на централната банка Марк Карни посочи след края на заседанието, че икономиката на Великобритания все още не е готова за Brexit без сделка. Тъй като бъдещето партньорството на Обединеното кралство с Европейския съюз остава неясно, "мъглата около Brexit" причинява краткосрочни колебания на икономическите данни и поставя под напрежение британския бизнес, допълни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.