70% от програмистите в Индия скоро може да останат без работа


70% от програмистите в Индия скоро може да останат без работа
Снимка: iStock/Guliver

3899

Бързото развитие на технологиите ще се окаже по-скоро негативна тенденция за програмистите в Индия. Според прогнозите, още този септември без работа ще останат 2% от тях, а към 2020 година уменията на 50-70% от индийските програмисти ще станат съвършено неактуални на пазара на труда, понеже ще бъдат заменени от новите алгоритми. Това пише The New York Times.

На индийския софтуерен пазар на труда ще останат единствено програмистите от най-висок клас, които не са много. Това са данни на организацията National Association of Software and Services Companies, провела изследването, и която стигна до извода, че индийските програмисти ще бъдат отстранени от новите алгоритми.

През последните 10-15 години информационните технологии се развиваха с много голяма скорост в Индия. Това бе постигнато под влиянието на тренда Offshoring, когато големите компании преместват офисите си в по-изгодни райони с по-евтина работна сила и по-малки данъци. По този начин Индия успя да стане център на световния IT офшор. Всяка година секторът на информационните технологии генерира за Индия оборот от 150 милиарда. долара. Осигурена е работата на 4 милиона индуси, които пишат код, тестват софтуер, въвеждат и анализират данните на американските и европейските компании. Това е предимно рутинна и съвсем опростена работа.

Сега IT секторът разчита на машинното обучение, роботизацията и автоматичния анализ на големи данни, като по този начин се върши около 70% от работата на индийските програмисти. Новите алгоритми могат автоматично да анализират данните, да тестват софтуера и вече дори да го поддържат чрез включването на допълнителен код. За компаниите това вече е по-евтино и по-рентабилно от евтината индийска работна сила.

В IT сектора на страната вече започнаха съкращения.

 

 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички