7-те богаташи, които са направили най-големите дарения на университети


7-те богаташи, които са направили най-големите дарения на университети
Снимка: Getty Images/Guliver

5673

Наскоро американският милиардер Робърт Смит направи невероятен жест - изнасяйки реч пред 400 дипломиращи се студенти от университет в Атланта, той обяви, че ще плати всичките им студентски заеми. За целта ще даде около 40 млн. долара.

Това обаче не е първото голямо дарение в сферата на висшето образование, правено в САЩ. Ето кои богаташи са превели най-впечатляващи суми за каузата:

Мениджърът на хедж фонд Джон Полсън дари 400 млн. долара на "Харвард" през 2015 г. Това е най-голямото дарение в историята на университета. То е вложено във факултета по инженерни науки.

Тери Гоу, основателят на компанията за електроника Foxconn, даде 454 млн. долара на Националния тайвански университет и университетската болница през 2007 г.

През 2015 г. съоснователят на Nike Филип Найт дари 500 млн. долара на университет в Орегон, който провежда изследвания върху рака. Найт дари и 400 млн. долара на престижния университет, който самият той е завършил - "Станфорд".

Флорънс Ървинг дари 600 млн. долара на университета "Колумбия" и на висше училище в Ню Йорк, с които също да бъдат финансирани изследвания на рака. Тя направи дарението си в памет на съпруга си Хърбърт Ървинг, починал от коварната болест. Ървинг натрупва огромно състояние от компанията Global Frozen Foods.

Съоснователят на Intel Гордън Мур и съпругата му Бети даряват 600 млн. долара на Калифорнийския институт по технологии в период от 10 години.

Индийският магнат Анил Агарвал, чието лично богатство се равнява на 3,5 млрд. долара, даде 1 млрд. долара на университет в Одиша.

Бившият кмет на Ню Йорк и милиардер Майкъл Блумбърг (на водещата снимка) дари 1,8 млрд. долара на университета "Джон Хопкинс". Идеята е сумата да се използва за образованието на младежи от бедни семейства, които иначе не биха могли да си позволят високите такси.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички