7 съвета за начинаещи мениджъри


7 съвета за начинаещи мениджъри
Снимка: Thinkstock

7800

Повишението е хубаво нещо, но с новата мениджърска позиция идват новите отговорности, а с тях и по-голямо напрежение. Приливът на адреналин от сблъсъка с различна работна атмосфера може да доведе до паника и дори неадекватно поведение. Мисли като „Дали съм готов/а за тази по-висока позиция?“ и „Ще се справя ли с това?“ често спохождат младите мениджъри. Ако и вие сте в подобна ситуация, бъдете сигурни в едно - не сте сами. Всяка такава промяна изглежда като безкрайна битка в началото, но има начин да се справите с нея. Вижте съветите на Hubspot към всички начинаещи мениджъри.

1. Не се основавайте само на личната си оценка за работата си. Това не означава да сте безразсъдно незаинтересовани от собствените си резултати, но не бива да сте обсебени от тях. Важно е да не развиете синдрома, наричан от психолозите, „нагласа на производителността“. Той се изразява в това, че ако сметнете, че не се представяте добре, дори и да не е така, чувството на неудовлетвореност наистина ще повлияе на ефективността на работата ви – в негативен аспект. За да избегнете това, е нужна пренастройка на отношението ви към всяка нова задача. Приемайте предизвикателствата като възможност за придобиване на нови умения и знания, вместо като потенциална заплаха от провал.

2. Оставете егото си, преди да влезете в офиса. Когато очаквано (или не) повишение превърне доскорошните ви колегите във ваши подчинени, в първия момент може да се почувствате малко неловко и да не знаете как точно да подходите в комуникацията си с тях. Най-добре е да се отнесете със смирение. Не прекалявайте със самочувствието, защото фактът, че началниците са видели потенциал във вас, не означава, че всички останали знаят и могат по-малко от вас. Дръжте егото си под контрол, ако искате хората от екипа да ви уважават.

3. Направете обективна оценка на възможностите си. Преди да направите план за бъдещото си развитие, препоръчително е да дадете обективна оценка на лидерските си умения – какво знаете за ръководенето на хора; какво още искате да научите; в какъв лидер искате да се превърнете. Хората са склонни да се надценяват, когато си правят самооценка, което може да е проблем при постигане на бъдещите им цели. Трудно е да дадете безпристрастна оценка на собствените си постижения, но може да започнете от анализ на ситуациите, в които се чувствате комфортно или не, кои са най-добрите ви умения и къде не се чувствате толкова уверени във възможностите си и т.н.

4. Подхождайте към всичко като новак в сферата. Ако подходите към новата си позиция с мисълта, че сте експерт във всяко едно отношение, това може да доведе до подсъзнателно затваряне за възможности да научите нови неща. Мисленето като новак в сферата е много добра стратегия за всеки начинаещ лидер, тъй като ви прави по-възприемчив към нова информация.

5. Помислете какъв лидер искате да бъдете. В началото може да ви се струва, че сте изгубили посоката. Ще имате списък с новите отговорности, но никой няма да стои до вас и да ви казва как точно да подходите. Не е нужно да правите нови фундаментални открития, защото други хора вече са минали по този път, а вие можете да се поучите от опита и грешките им. Помислете за лидер, на когото се възхищавате във вашата компания и се запитайте кои са качествата, които го правят такъв. Помолете го за среща, на която да обсъдите ситуацията и нещата, които ви вълнуват и притеснява. Ако наистина е толкова добър лидер, колкото си мислите, той/тя няма да ви откаже.

6. Приемете факта, че голямата картинка не се отнася само до вас, а до работата на целия ви екип. Не забравяйте, че повишението е промяна за всички – и за вас, и за вашия екип. Не пришпорвайте нещата, напротив, дайте възможност на хората да се адаптират постепенно към работата на новия си шеф без излишно напрежение в работната обстановка. Възможно най-скоро организирайте среща на тима, за да научите повече за техните индивидуални отговорности, притесненията им и т.н. Покажете им, че сте отворен за обратна връзка и комуникацията ще потръгне в по-добра посока.

7. Знайте, че излизането от комфортната ви зона ще бъде неизменна част от ежедневието ви. Неприятните моменти стават неизменна част професионалното ви ежедневие в момента, в който приемете повишението. Ще се налага да давате негативна обратна връзка за работата на служители, да уволнявате, да отказвате повишения, да понасяте пряко недоволството на ръководството и т.н. Важно умение, което всеки лидер трябва да развие, е способността да управлява дискомфорта. Някои репетират за предстоящи неловки разговори, други просто приемат предизвикателството.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички