7 родителски роли, с които ще отгледате успешно дете


7 родителски роли, с които ще отгледате успешно дете
Снимка: iStock/Guliver

6267

Усвояването на различни модели на поведение улеснява нашата работа като родители. Но никога не сме вярвали, че съществува формула за отглеждане на супер успешни деца. Професорът от Харвард, Роналд Фъргюсън, автор на „Формулата: Отключване на тайните за отглеждане на успешни деца“, заедно със своята колежка, Таша Робъртсън, изчерпателно проучиха и описаха как различните стилове на родителство оформят успеха на децата. Всъщност, има 7 родителски роли, които всяка майка рано или късно усвоява.

1.Партньор за ранно обучение

Тази роля е изключително важна, ако имате дете между 1 и 3 години. Интересът за знания в ранна възраст е водещ за по-нататъшния успех. Най-успешните деца могат да четат основни думи още в детската градина, знаят поне 5-10 думички на чужд език и имат страхотна основа за трупане на знания.

2. Авиационен инженер

Това е родителят, който наблюдава средата за растеж на детето, уверявайки се, че получава това, от което се нуждае. Това не е същото като майката тип „хеликоптер“, която е толкова ангажирана в живота на децата си, че не създава пространство за тях да развиват независими отношения. Тоест, „авиационният инженер“ контролира и избира средата на своето дете, без да участва активно.

3. Майсторът

Родителите, които може би живеят с по-малко средства от останалите, редовно влизат в ролята на „майстори“. Ако детето иска нещо, за което нямате финансова възможност, вие трябва да намерите начин да измайсторите нещо също толкова интересно.

4. Откривателят

Родителите „откриватели“ помагат на детето си да опознае света, водейки го в музеи, библиотеки и други подобни места, за да разшири мирогледа си. Важното е да проявите креативност в начина на предаване на информацията, за да не се отегчи.

5. Философът

Фъргюсън казва, че това е втората най-важна роля, защото помага на децата да намерят цел. Тук родителите задават и отговарят на дълбоки житейски въпроси, като никога не подценяват способността на детето да разбере живота по свой начин.

6. Моделът

Това е класическо ролево моделиране. Родителите са наясно кои ценности са важни за тях и работят усилено, за да предадат тези ценности на децата си, които след това се стремят да им подражават.

7. Дипломатът

Тази роля учи детето да бъде уважително, докато отстоява себе си и това, в което вярва.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички