67 млн. лв. за инвестиции в иновативни български компании


67 млн. лв. за инвестиции в иновативни български компании
Снимка: iStock/Guliver

3035

Фонд на фондовете стартира процедура за избор на финансов посредник за изпълнението на втория си дялов инструмент, подкрепен със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) - Фонд за рисков капитал (ФРК), съобщиха от фонда.

Публичният ресурс предоставян от Фонд на фондовете възлиза на 47.1 милиона лева. Към него избраният финансов посредник ще трябва да осигури частно съфинансиране, възлизащо на минимум 30% от общия размер на инвестициите в крайни получатели, като залог за успешната работа на фонда и за устойчивост на инвестициите. ФМФИБ предоставя на бъдещия посредник възможността да осигури необходимото съфинансиране, както на ниво фонд, така и на ниво краен получател, с което се дава гъвкавост на фонд мениджъра при набавянето на частния ресурс. Едновременно с това се подсигурява минимален размер на допълнително финансиране и подпомагане на компании с цел изпълнение на техните прогнози за развитие и растеж. Така, общият размер на средствата от публичното и частно финансиране, ще надвиши 67 милиона лева.

С тези средства избраният посредник ще има задачата да управлява фонд за дялово инвестиране във високотехнологични и иновативни микро, малки и средни предприятия (МСП) в ранен етап на развитие. Размерът на инвестициите осъществявани от Фонда за рисков капитал в едно дружество ще бъдат в диапазон от 1,5 до 7 милиона лева. Специфични за този инвестиционен фонд са допълнителната стратегическа подкрепа и менторството предоставяни от фонд мениджъра на компаниите, в които инвестира. Основна тежест при оценяването на кандидатите ще има опита в такъв тип дялово инвестиране и привличане на частно финансиране от професионални инвеститори, както и бизнес плана, организационната структура и системите за контрол.

Според Светослава Георгиева, изпълнителен директор на ФМФИБ ЕАД: “Очакваните положителни ефекти от Фонда за рисков капитал са развитие на предприемаческата екосистема в България, чрез повишаване конкурентоспособността на местните фирми и подобряване на корпоративното им управление и капацитет.”

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички