6 техники, чрез които ще се отървете от зависимостта си от телефона

6 техники, чрез които ще се отървете от зависимостта си от телефона
Източник: iStock/Guliver

В дигиталната ера все повече хора стават зависими от телефоните си. Според проучване във Великобритания например средностатистическият човек поглежда смартфона си на всеки 12 минути, а 78% твърдят, че не могат да живеят без него. Твърде много време пред екрана обаче може да има негативни последици и върху физическото, и върху психическото здраве. Затова ако и вие постоянно посягате към устройството си, ви съветваме да се запознаете с тези 6 техники за преодоляване на зависимостта.

1. Направете си "дигитална" диета.

Първо идентифицирайте коя е вашата дигитална "бърза храна". Какво правите най-дълго време на телефона си - отговаряте на имейли, използвате определени приложения, висите в социалните мрежи? Когато определите проблема, започнете да търсите и по-конкретни начини за решаването му.

2. Приложете правилото "без екрани извън офиса".

Образно казано, разбира се. Става дума за това извън работа максимално да ограничавате времето, което прекарвате пред компютъра и на телефона си. Трудът на много от нас вече е толкова тясно свързан с технологиите, че не можем да позволим те да превземат и свободното ни време.

3. Премахнете нотификациите.

В битката между сигналите за ново съобщение от Messenger/Viber и самоконтрола ви, обикновено печелят сигналите. Затова просто ги изключете.

4. Далече от очите, далече от ума.

Прекарвате ли часове просто ровичкайки безцелно из социалните мрежи? Радикалното решение е да деинсталирате приложенията им. Ако това ви звучи немислимо, то пробвайте с една седмица за начало. В случай че не ви липсват твърде много, предприемете и по-крайната стъпка.

5. Поставете граници.

Вместо да проверявате имейлите си през 10 минути, кажете си, че ще го направите два или три пъти през деня в определени часове. Иначе ще се разсейвате постоянно.

6. Определете си "зони без телефон".

Например - без използване на телефона в спалнята, банята, на почивка или пък в градския транспорт. Спазването им ще изисква силна воля, но се постарайте да се справите. За ваше добро е.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.