6-те големи града с най-лошо качество на живот в света


6-те големи града с най-лошо качество на живот в света
Снимка: Getty Images/Guliver

5709

Най-голямата консултантска компания в сферата на човешките ресурси - Mercer, всяка година публикува своя Quality of Life Index - класация на градовете с най-добър стандарт на живот.

Смята се, че това подреждане е едно от най-подробното и обективно от този тип. Разглеждат се общо 450 града по цял свят, като под внимание се взимат различни фактори - политическа и социална среда; икономика; достъп до здравеопазване; публични услуги и транспорт; цени на стоките; културни събития; околна среда; имоти и др.

Не е учудващо, че градовете в челото на класацията се намират предимно в западния свят, а тези в дъното - в развиващите се страни.

Ето и кои са 6-те големи града с най-лошо качество на живот на планетата:

6. Нджамена, Чад. Столица на една от най-бедните страни, Нджамена е обхваната от насилие. Там силно влияние има ислямистката групировка "Боко Харам".

5. Хартум, Судан. Тази столица също е център на терористични организации. Отличава се и с доста лоша инфраструктура, а има проблеми и с горивата. 

4. Порт о Пренс, Хаити. Осем години след ужасяващото земетресение в Хаити, градът още не се е възстановил. В него властват бедността и насилието.

3. Сана, Йемен. Столицата все още е разкъсвана от гражданския конфликт. Сравнително скорошната епидемия от холера пък показа за пореден път проблемите в здравеопазването.

2. Бангуй, Централната африканска република (ЦАР). Откакто става независима от Франция през 1960 г. , ЦАР е обхваната от нестабилност. Жестоките сблъсъци и насилието са ежедневие.

1. Багдад (на водещата снимка), Ирак. Градът е на първо място заради разрушената от няколко войни инфраструктура и продължаващите заплахи от терористи.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички