6 от най-често срещаните компютърни вируси


6 от най-често срещаните компютърни вируси
Снимка: Pixabay

12930

Компютърните вируси съществуват, разпространяват се и се видоизменят под много различни форми. Те могат да изтрият важна информация от устройствата ви, да "откраднат" личните ви данни или да ви причинят други сериозни вреди, затова е добре да познавате поне най-често срещаните. С някои от тях ни запознава Make Use Of.

1. Вирус Boot Sector.

Това са едни от най-опасните вируси. Тъй като те инфектират главния запис за начално зареждане (Master Boot Record - MBR), те са изключително трудни за отстраняване, като обикновено е нужно пълно реформатиране на системата. Тези вируси обикновено се разпространяват чрез сменяеми носители.

Бумът на Boot Sector вирусите беше през 90-те години на миналия век, когато всички използвахме дискети, но все още се разпространяват чрез USB памети и чрез прикачени файлове към имейли. За щастие, подобренията в BIOS архитектурата намалиха разпространението им през последните няколко години.

2. Вирус Direct Action.

Този вирус се възпроизвежда, когато е засечен от антивирусна програма. Когато това стане, той започва да заразява файлове в директориите на операционната система. Mоже да зарази и външни устройства, когато се извършва копиране или прехвърляне на вече заразени файлове на тях. Вирусът постоянно променя кода си, когато заразява файловете, но първичния му код се намира в главната директория на твърдия диск. Direct Action вирусите обикновено имат минимално въздействие върху даден потребител и могат лесно да бъдат отстранени с антивирусна програма.

3. Резидентни вируси.

Резидентните вируси се инсталират на компютъра. Това им позволява да работят дори когато оригиналния източник на инфекцията е ликвидиран. В зависимост от програмирането им, могат да се разделят на два вида: fast infectors и slow infectors. Fast infectors причиняват толкова злини, колкото могат за кратко време, и по този начин са по-лесни за откриване, докато при slow infectors е по-трудно, защото техните симптоми се развиват бавно. В най-лошия случай дори могат да се прикрепят към вашия антивирусен софтуер, заразявайки всеки файл, който софтуерът сканира.

4. Вирус Multipartite.

Вирусът от този тип може да се разпространява по много начини и може да предприеме различни действия на заразения компютър, в зависимост от това коя операционна система е инсталирана или от наличието на определени файлове. Multipartite вирусите могат да заразят едновременно boot сектора и изпълнимите файлове, което им позволява да действат бързо и да се разпространяват бързо. Освен това затруднява премахването им, защото дори да изчистите програмните файлове, ако вирусът остане в boot сектора той веднага ще се възпроизведе след като включите компютъра отново.

5. Полиморфен или мутиращ вирус.

Според Symantec, полиморфните вируси са едни от най-трудните за откриване от програмите за борба със зловреден софтуер, защото постоянно променят кода си. Полиморфният вирус се прекодира или променя всеки път, когато се записва. Това прави възможността за възникване на вариации много голяма, а откриването и почистването затруднено.

6. Вирус Overwrite.

Целта на тези вируси е частично или цялостно изтриване на информацията от заразените файлове, ето защо са едни от най-неприятните за потребителите, въпреки че не са особено опасни за тяхната система като цяло. Вирусът презаписва съдържанието на заразения файл като големината на файла не се променя, но вече е безполезен. При отварянето на заразен файл винаги ще получавате съобщение за грешка. Единственият начин за отстраняване на вируса е да изтриете файла, и следователно да изгубите съдържанието му. Overwrite вирусите обикновено се разпространяват чрез електронната поща.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички