500 души на ден се нуждаят от кръвопреливане у нас, дарителите не достигат

500 души на ден се нуждаят от кръвопреливане у нас, дарителите не достигат
Източник: НЦТХ

Около 500 души дневно се нуждаят от кръвопреливане у нас, a дарителите са близо 3 пъти по-малко, отколкото в Европа. Това каза заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

Според нея спадът на нивата за кръводарители през последните 2 години сигнализира за проблем в комуникацията защо е важно да се дарява кръв. Много хора се страхуват да дарят кръв, обясни д-р Тодоровска и допълни, че сме по-склонни да кръводаряваме за близките си.

„Кръводаряването у нас се осъществява в центрове, докато в другите държави в ЕС функционират изнесени мобилни екипи, които взимат кръв по-близо до хората, които са готови да дарят кръв, но не и да загубят много време да отидат до някое стационарно място. Затова искането на БЧК е да се разгледа нормативната уредба в България – Законът за кръвта у нас не противоречи на регламента на ЕС. Важно е също, че може да се дарява не само безвъзмездно, но и възмездно, като, разбира се, трябва да има ясен регламент как да стане това и колко да струва, а не да се отварят вратите за недобри практики“, обясни тя.

Кръводаряването трябва да бъде включено като приоритет в Националната стратегия за здравеопазването, добави д-р Надежда Тодоровска.

Безвъзмездните доброволни кръводарители са много малка част от всички, решили да помогнат на нуждаещите се, а именно доброволното кръводаряване пресича черния пазар на кръвта, обясни тя. Един от начините за подобряване на тенденцията е активната работа с учениците в училище, уточни д-р Тодоровска.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.