5-те града в света, които е най-подходящо да посетите по Коледа


5-те града в света, които е най-подходящо да посетите по Коледа
Снимка: iStock/Guliver

9482

Някои хора предпочитат да мързелуват вкъщи по време на коледните празници, а други - да се отправят на поредно пътешествие. Ако сте от втория тип, то изберете дестинация, която наистина ще ви впечатли по Коледа. За целта може да ви помогне класацията на CNN, която посочва най-подходящите градове за празнична екскурзия.

5. Нюрнберг, Германия

Нюрнбергският коледен базар е германска институция и всяка година привлича над два милиона посетители. Сред основните атракции са гигантско дървено Виенско колело, старомодна въртележка и парен влак. Съветът на Коледния пазар в Нюрнберг гарантира, че там се продават единствено саморъчно направени играчки и празнични сладки. Никакви пластмасови гирлянди масово производство.

200-те подбрани продавачи на пазара подреждат щандовете си доста впечатляващо, тъй като се съревновават за наградата „Най-красив дизайн на щанд“. Възрастните могат да се насладят на пикантния джинджифилов хляб и греяно вино. За децата има музей на играчките, а Германският железопътен музей е хит сред представителите на всички възрасти.

4. Рованиеми, Лапландия, Финландия

Макар че според легенди от 20-те години на XIX век Северният полюс е официалният дом на Дядо Коледа и неговата весела менажерия, финландците са на друго мнение. За тях Рованиеми, Лапландия, малко на север от Полярния кръг, е щаб-квартирата на Коледа.

Тук децата приготвят джинджифилови сладки със съпругата на Дядо Коледа, записват се в училището за джуджета, участват в курсове по калиграфия и подготвят списъците си с коледни желания с традиционно паче перо. Дори има открити сезонни позиции като джуджета в пощенската служба на Дядо Коледа. Друга зона с атракции е зоологическата градина „Рануа“, където живеят малки полярни мечета и американски лосове.

3. Барселона, Испания

Всеки, който може да удължи коледната си ваканция до Деня на тримата влъхви (6 януари 2018 г.), може да засече Мелчиор, Гаспар и Балтазар в Барселона. Вечерта на 5 януари те пристигат на пристанището в града със собствения си кораб „Санта Еулалиа“ и са посрещани с топовни салюти, фойерверки, а кметът им предава ключовете на града. С това магията на тримата крале официално започва. Те дефилират по улиците с великолепно шествие, което включва камили, слонове, жирафи и заслепяващи костюми.

2. Ню Йорк, САЩ

Rockefeller Center (на снимката) заема централно място в коледните тържества в Ню Йорк. Известната му ледена площадка предлага възможности за забавление от 80 години, украсяването на коледната елха е празнична традиция от 1931 г. От другата страна на улицата Radio City е домакин на коледен спектакъл.

В югозападния ъгъл на Сентрал парк Columbus Circle приема над 100 продавачи на дрехи, подаръци, храни и напитки, които са част от Празничния пазар. В Сентрал парк има две изкуствени езера за каране на кънки и надпревара с карети.

1. Валета, Малта

Посещението на сцени, пресъздаващи Рождество Христово, е неразривна част от Коледа в Малта. Всяка година жителите гордо отварят кепенците на прозорците си, а понякога дори вратата на гаража, за да покажат своите коледни ясли.

В централната част на столицата Валета цари коледен дух с певци на коледни песни пред бароковата църква St. John's Co-Cathedral по време на коледните пости и ослепителни коледни светлини на Republic Street. А посещението на частния Малтийски музей на играчките, в който са изложени кукли, войници и влакови композиции, връща трогателни спомени от детството.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички