5 суперсили, които хората притежават


5 суперсили, които хората притежават
Снимка: iStock/Guliver

10093

Хората често не са информирани достатъчно добре за способностите си или ги подценяват. Време е да променим това. От Bright Side разказват за няколко интересни таланта, които имаме.

Гласът ни може да променя настроения

Проучвания сочат, че можем да „четем“ емоциите на другите толкова добре, колкото и нашите собствени, а вокалната експресивност помага за това – интонацията на гласа може да промени нечие настроение. В бъдеще това би могло да се използва за третиране на психични болести.

Можем да станем по-силни само като мислим за това

Изследване на Университета в Охайо доказа, че има връзка между нервната система и мускулната сила. Участници трябвало да носят индикатор на китките си в продължение на четири седмици. Част от тях извършвали 11-минутни умствени упражнения пет дни в седмицата, като визуализирали, че мускулите им се стягат. След като индикаторите били махнати, се оказало, че мускулите на китките им са два пъти по-силни и то без физически тренировки.

Виждаме неща, които не осъзнаваме, че виждаме

Човешкото око може да вижда поларизацията на светлината, но повечето от нас не го осъзнават. Това може да се случи, когато гледаме към чисто небе, компютърен екран, отражение на вода, бяло пространство.

Можем сами да променяме температурата на тялото си

Тибетските монаси имат практика, наречена тумо йога, която повишава температурата на тялото. През 1981 г. проф. Хърбърт Бенсон от „Харвард“ установява, че монасите могат да увеличат температурата на пръстите си с до около 8 градуса.

Различаваме повече вкусове, отколкото знаем

Сладко, кисело, солено и горчиво – това всъщност не са всички вкусове, които можем да усещаме. Има и един пети, наречен „умами“ (от японски – вкусен, хубав), който е установен през 80-те години и е характерен за протеините. И в днешно време учените продължават да търсят нови рецептори.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички