5-имата монарси в Европа, който получават най-много пари от държавите си

5-имата монарси в Европа, който получават най-много пари от държавите си
Източник: Getty Images/Guliver

В Европа има 14 активни монархии. Някои притежават независимо богатство, на други се отпускат бюджети от правителствата на страните им, а трети не получават нищо. Монарсите в този списък определено не са от последната група. Те получават най-много пари годишно от държавите си. Данните са от британски източници, затова и посочените суми са в британски паундове.

Крал Карл XVI Густаф, Швеция – 11,8 млн. паунда. Държавата покрива разходите на кралското семейство и администрацията му.

Крал Харалд V, Норвегия – 25,8 млн. паунда. Норвежкото правителство отпуска определена сума за кралското семейство и допълнителни пари, които да са на разположение само на краля и кралицата. Дворците са държавна собственост и са отворени за масовата публика, но са дадени за ползване на монарсите.

Крал Вилем-Александър, Нидерландия – 35,8 млн. паунда. И тук държавата отпуска бюджет на монархията. От 2014 г. обаче се въведе промяна – не се покриват разходите по частни полети на кралското семейство. Кралят има и собствено богатство, придобито от инвестиции и акции.

Принц Албер II, Монако – 39 млн. паунда. Това е приблизителната годишна сума, която се отпуска на кралското семейство от страната. Смята се обаче, че общото състояние на монарсите е 1 млрд. долара, като в него се включват имоти, земи и произведения на изкуството.

Кралица Елизабет II, Великобритания – 42,8 млн. паунда. В британското общество често има дебати дали издръжката на кралицата и семейството ѝ не трябва да се намали. Засега не се планира това да се случи. Бъкингамският дворец и кралските бижута принадлежат на държавата, но Елизабет II е собственик на замъците Балморал и Сандригам.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.