3 съвета за „пролетно почистване” на ума


3 съвета за „пролетно почистване” на ума
Снимка: iStock/Guliver

3910

Точно както тялото и домът ви се нуждаят от пролетно почистване, така и умът ви ще се радва да му дадете нужния „рестарт”. По всяка вероятност тялото ви вече усеща недостига на витамин D, причинен от зимата, затова не се учудвайте, ако настроението ви е по-лошо от обичайно. Благодарение на тези 3 лесни стъпки, можете да успокоите ума си.

1. Разчистете разсейващите фактори

Нашите мозъци лесно се разсейват, просто така е устроен човекът. С колкото повече данни бомбардирате ума си (социални медии, купчини документи, списъци със задачи и т.н.), толкова по-трудно ще намерите душевен комфорт. За да сведете до минимум ежедневния хаос, разчистете бъркотията на работното бюро и намалете времето си онлайн. Определете си приемливи времеви ограничения за приложенията на телефона ви или един вид „дигитална детоксикация”.

2. Сбогувайте се с непродуктивните мисли

Всички ние имаме повтарящи се мисли, вкоренени от ранна възраст, които не правят нищо за нашата производителност или фокус. Независимо дали става дума за „Никога няма да получиш това“ или „Не заслужавам това“, причината, поради която тези мисли многократно се връщат, е, че те служат като „патерица” на мозъка ни. С други думи, това е защитната реакция на мозъка за всяка заплаха или риск, която ни напомня да играем безопасно. Когато този вид мислене е доминиращо, за ума е трудно да има достъп до изпълнителни функции от по-високо ниво като емоционална регулация, гъвкаво мислене или комплексно решаване на проблеми. Колкото повече повтаряте положително утвърждение, толкова по-близо ще бъдете към „изобилното“ мислене - антидот на негативните вярвания.

3. Организирайте добре ума си

Мислете за мозъка си като за дом на вашите мечти. Отнасяйте се с ума си като с ваш добър приятел и не след дълго ще се радвате на по-добър фокус, по-дълготрайна памет и по-добра мотивация. Не го насилвайте със стрес и горчивина. Дори ежедневието ви е да е напрегнато, подарявайте си кратки почивки – 10 минути тиха музика и визуализиране на морски бряг или зелена поляна.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички