3 начина да се справите с депресията, ако сте останали без работа


3 начина да се справите с депресията, ако сте останали без работа
Снимка: iStock/Guliver

2780

Липсата на работа, освен ако не е „дълъг творчески отпуск” по ваше желание, може да бъде доста депресивен и изнервящ период от живота на всеки човек. Чувствате се неактивни, ограничени откъм средства, но пък с твърде много свободно време, което дори не знаете как да уплътните. Ето 3 начина да се справите една идея по-лесно с кофти периода.

1. Поемете контрол

Нищо не казва, „изгубих контрол над живота си” колкото самосъжалението по време на безработица. Вероятно сте имали планове за това какво да правите със следващата си заплата, но този план очевидно пропада. Ако все пак се нуждаете от малко повече активност, да усетите, че все пак имате някакво управление, започнете с нещо дребно. Планирайте частта от деня, в която обикновено работите. Планът не трябва да бъде амбициозен, може да включва дори четене, чистене и пране, но със сигурност трябва да има план! Започнете дейност, която изисква постоянство – фитнес тренировки или пък онлайн курс. Задавайте краткосрочни цели, които сте сигурни, че можете да изпълните.

2. Отделете време на близките си

Независимо дали сте чувствали офиса си като приятелско, гостоприемно място или конкурентно бойно поле, той все пак е бил „вашият дом” за голяма част от деня. Колегите често са първите, които знаят кога сте изправени пред сериозно заболяване, кога ви се е развалила колата, кога правите ремонт, кога детето е болно. И обикновено сте получавали съвет или съчувствие, когато тези неща се случват. Не е лошо, ако това започне да ви липсва и да се чувствате самотни. Това означава, че е време да инвестирате в „неработните връзки”. Обадете се на бивши състуденти, стари приятели или просто посетете семейството си.

3. Направете финансов анализ

Не се затваряйте у вас, гледайки филми по цял ден, защото нямате никакви доходи. Вместо това, седнете като зрял човек и направете финансов анализ. Има ли пера от семейния бюджет, в които можете да намалите разходите? А има ли начин да печелите, докато си намерите работа? Може би имате приятел, който има нужда точно от вашата професионална помощ. Уведомете всички познати, че сте отворени за предложения. Не е лош вариант и да направите „чистка”. Уреди, които не използвате, подаръци, които не ви харесват – сигурни сме, че могат да намерят своя притежател, а пък и вие ще спечелите някой лев.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички